Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ατελείωτο το δράμα τον προσφύγων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, χιλιάδες ψυχές παραμένουν εγκλωβισμένες στην Ειδομένη. Πρόσφυγες και μετανάστες ξεπερνούν τους 13.000 και παραμένουν στον καταυλισμό παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας και στο λιμάνι του Πειραιά που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς τις στοιχειώδεις δομές υγιεινής υπό τον φόβο ασθενειών.

Αρκετοί υποχρεώθηκαν την Πέμπτη να κοιμηθούν στις λάσπες και να ανάψουν φωτιές προκειμένου να ζεσταθούν. Δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστον οι κανόνες υγιεινής. Είναι ενδεικτικό ότι αντιστοιχούσε μία τουαλέτα για κάθε 50 άτομα.

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα μόλις 84 πρόσφυγες πέρασαν από το διασυνοριακό σημείο ελέγχου στην Ειδομένη προς την πΓΔΜ.

Στο πνεύμα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν αρκετοί Έλληνες εθελοντές στην προσπάθειά τους να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα, επικεντρώθηκε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού προγράμματος Ter Zake που μετέδωσε η βελγική ραδιοτηλεόραση VRT, υπό τον τίτλο «Ελληνική βοήθεια προς τους πρόσφυγες».

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος του καναλιού καταγράφει στιγμιότυπα από το λιμάνι του Πειραιά και την Αθήνα και συνομιλεί με αρκετούς Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι εξηγούν την κατάσταση και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο συνδράμουν τους πρόσφυγες.

Με την νήσο Eλίς στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης παραλληλίζει εξάλλου την Ελλάδα, ανάλυση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας De Tijd με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η νήσος Έλις της Ευρώπης».

Σημειώνεται πως γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο αντιληπτό, ότι η Ευρώπη επιχειρεί να απομονώσει το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα: «Ας είμαστε ρεαλιστές, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ανθρωπιστικής κρίσης» εκτιμούν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, η Ε.Ε αναλώνει επί του παρόντος τις προσπάθειές της, στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα καταστήσουν δυνατή την φιλοξενία τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα και να αποσοβηθεί ένα ανθρωπιστικό δράμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο, ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Βενσάν Κοστέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους και επέκρινε τους ηγέτες της Ε.Ε για τη ρητορική τους να παροτρύνουν τους μετανάστες να μην έρχονται στην Ευρώπη.

«Η άβολη αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη, επειδή πόλεμοι είναι ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε ο ίδιος.

Οι Σύροι αποτελούν το 48% των αφίξεων στην Ελλάδα, ενώ 26% είναι Αφγανοί και 17% Ιρακινοί.

Συνολικά, το 91% είναι πρόσφυγες από τρεις μεγάλες εμπόλεμες συγκρούσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ο Κοστέλ σημείωσε ότι η άφιξη 30.000 ατόμων σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε δεν θα πρέπει να αποτελεί κρίση.

«Δε βλέπω γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή», ανέφερε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή 300 εκατ. ευρώ φέτος ως έκτακτη βοήθεια σε κράτη που πλήττονται από την κρίση, με κύριο αποδέκτη την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής, ενώ ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα λάβουν μέρος της χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών.

------------

Ο χάρτης με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ειδομένη βρίσκονται εγκλωβισμένοι 10.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Κιλκίς 2.690, στη Ν. Καβάλα 2.500, στα Διαβατά 2,128, στη Λάρισα 50, στον Αλμυρό 50, στην Καβάλα 916 και στην Ελευθερούπολη 200.

Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου είναι εγκλωβισμένοι 8.661 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στα νησιά. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο βρίσκονται 3.307 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 1.227, στη Σάμο 857, στη Λέρο 108, στην Κω 190 ενώ στο Καστελόριζο 200.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ:




Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.