Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Πώς να διαχειριστείτε το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα ήταν κρίμα να κλειστείτε σπίτι και να χάσετε τη μοναδική μέρα του χρόνου που έχετε δικαιολογία για να το ρίξετε στο φαγητό, επειδή κάνετε δίαιτα. Έχοντας υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρετε να συνδυάσετε και φαγητό και διασκέδαση και μέτρο.

Οι περισσότεροι φίλοι σας σχεδιάζουν εδώ και μέρες το πώς θα «τσικνίσετε» αυτή την ημέρα κι εσάς σας πιάνει άγχος μόλις ακούτε τα… μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Καταρχάς, χαλαρώστε! Ακόμη κι αν είστε σε δίαιτα, μπορείτε να παραστρατήσετε μια στο τόσο, για να απολαύσετε μια βραδιά με φίλους και καλό φαγητό. Μπορείτε, όμως, να ελέγξετε το παραστράτημά σας και να βγουν όλοι κερδισμένοι, με μερικές απλές συμβουλές.


Κατά τη διάρκεια της ημέρας

Προσαρμόστε τα υπόλοιπα γεύματα
Αντί να «τιμωρήσετε» εκ των προτέρων το εαυτό σας, προσπερνώντας το μεσημεριανό για το μεγάλο βραδινό, προτιμήστε να καταναλώσετε κανονικά τα γεύματα και σνακ της ημέρας, κάνοντάς τα πιο υγιεινά και προσέχοντας τις θερμίδες τους. Μειώστε τη ζάχαρη στον καφέ σας και μη βάλετε βούτυρο στο ψωμί σας στο πρωινό, φτιάξτε μια νόστιμη πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, χωρίς σος ή όσπρια για μεσημεριανό και φάτε φρούτα για σνακ, έτσι ώστε το διατροφικό σας πρόγραμμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και να νιώθετε χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ασκηθείτε
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να «κάψετε» μερικές θερμίδες, έτσι ώστε να αφήσετε το περιθώριο στον εαυτό σας να το «ρίξει έξω» το βράδυ. Οι επιλογές είναι πολλές: δουλειές του σπιτιού, τρέξιμο ή περπάτημα μετά τη δουλειά, διάδρομος στο γυμναστήριο, ασκήσεις στο σπίτι και ό,τι άλλο σας αρέσει, που ταυτόχρονα σας βοηθά να «κάψετε». Έτσι θα νιώσετε και ευεξία και τόνωση και θα έχετε δώσει το περιθώριο στον εαυτό σας να φάει λίγο παραπάνω.


Το βράδυ
Βάλτε και… νερό, εκτός από κρασί
Ενυδατωθείτε σωστά όλη την ημέρα και φροντίστε να πιείτε νερό πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, έτσι ώστε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας και να διατηρήσετε την… ψυχραιμία σας μόλις καταφτάσουν τα κρέατα.

Ξεκινήστε πράσινα
Ήπιατε το νερό σας, έχετε κάνει τη γυμναστική σας, είστε έτοιμοι. Προτού, όμως, πέσετε με τα μούτρα στα ψητά, δώστε μια ευκαιρία και στη σαλάτα. Βάλτε σαλάτα στο πιάτο σας πριν από οτιδήποτε άλλο και καταναλώστε την προτού έρθουν τα μεζεδάκια και τα κρέατα, έτσι ώστε να αρχίσετε να χορταίνετε και να είστε εγκρατείς στη συνέχεια, χωρίς να πιέζεστε, αλλά γιατί πραγματικά δεν νιώθετε την πείνα να σας κυριεύει. Η σαλάτα θα σας βοηθήσει σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, γι’ αυτό αφήστε της λίγο χώρο στο πιάτο σας.


Φάτε τηγανητά με μέτρο
Τα τηγανητά και τα λιπαρά σίγουρα δεν θα λείπουν από το τραπέζι σας αυτή την ημέρα, είτε φάτε μέσα, είτε έξω. Μπορείτε να δοκιμάσετε λίγες τηγανητές πατάτες και λίγα τηγανητά κολοκυθάκια, αλλά αφήστε τους μικρό χώρο στο πιάτο σας. Έτσι θα έχετε τη γεύση, χωρίς να φορτωθείτε με ατελείωτες θερμίδες.

Αφήστε το ψωμί στην άκρη
Έχετε μπροστά σας υπέροχες σαλάτες, ένα σωρό μεζεδάκια, νόστιμα ορεκτικά και… τόνους κρέατος. Το ψωμί, τι το θέλετε; Σκεφτείτε ότι καταναλώνετε 80 θερμίδες τη φέτα, ενώ πραγματικά δεν το χρειάζεστε μπροστά στην όαση γεύσεων που βρίσκεται στο τραπέζι σας.


Απολαύστε το κρέας με τα λιγότερα λιπαρά
Αν υπάρχει η επιλογή, προτιμήστε το κρέας με τις λιγότερες θερμίδες και λιπαρά στο τραπέζι σας, το οποίο μπορεί να είναι παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού, λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου, μια άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα και ό,τι κι αν παραγγείλετε ή μαγειρέψετε, φροντίστε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα, για να μην φορτωθείτε με έξτρα θερμίδες και λιπαρά. Γενικά, έχετε υπόψη σας ότι όσον αφορά τα αρνίσια παϊδάκια, τα μέρη κοντά στο λαιμό του ζώου είναι και τα πιο λιπαρά, ενώ το κοκορέτσι και το αρνί είναι πιο πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες από τα υπόλοιπα κρέατα, φτάνοντας π.χ. το κοκορέτσι τις 300 θερμίδες και 150 mg χοληστερίνη.

Αλκοόλ με μέτρο
Το κρασάκι δεν μπορεί να λείψει από αυτό το γεύμα, δεν μπορεί, όμως, και να το μονοπωλήσει. Με 60 θερμίδες/ποτήρι το λευκό, 70-90 θερμίδες/ποτήρι το κόκκινο ξηρό και τουλάχιστον 130 θερμίδες/ποτήρι το γλυκό κρασί, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να εκτοξεύσει το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος. Βάλτε, λοιπόν, «νερό στο κρασί σας» και περιορίστε το.


Extra tips:
Η νοοτροπία «μια ζωή την έχουμε» δεν θα βοηθήσει να ελέγξετε τον εαυτό σας, ειδικά αν έχετε πρόβλημα με τα κιλά, τη χοληστερίνη σας κ.ο.κ. Το «μέτρον άριστον» είναι κάτι που ταιριάζει καλύτερα σε αυτή την ημέρα.

Αν σας δίνεται η ευκαιρία να περπατήσετε λίγο μετά το γεύμα σας, αντί να μπείτε κατευθείαν στο αυτοκίνητο και μετά στα σκεπάσματα του κρεβατιού σας, κάντε το!

Την επόμενη ημέρα, συνεχίστε τη φυσική σας δραστηριότητα, με όποιο τρόπο σας εκφράζει. Πηγαίνετε σε αυτό το μάθημα χορού που έχετε αφήσει, κάντε μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, κάντε λίγο τζόκινγκ, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις στο σπίτι. Όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να «εξαπατήσετε» τη ζυγαριά σας, ώστε να μην καταγράψει την πρόσφατη κραιπάλη σας!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.