Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η μάχη ενάντια στον καρκίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή. Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα περισσότερων από 200 είδη ασθενειών που επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς του σώματός μας. Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος είναι μια αρρώστια των κυττάρων. Η ανάπτυξη του καρκίνου είναι μια πολύπλοκη βιολογική διεργασία.

Τι προκαλεί τον καρκίνο;

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων σχετίζεται με τις αλλαγές του τρόπου ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και λιπαρών τροφών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κληρονομικότητα, το αλκοόλ και ιδιαίτερα στο νομό μας η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχουν οδηγήσει στην δραματική αύξηση των νέων περιστατικών καρκίνου.

Οι μισοί από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν καρκίνο θα χάσουν την ζωή τους από τη νόσο γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι τέσσερις στους δέκα καρκίνους μπορούν να προληφθούν με εξετάσεις και ένας στους τρεις καρκίνους θεραπεύεται πλήρως αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η σωστή πρόληψη για τον καρκίνο;

  1. Εάν καπνίζετε, το να το κόψετε είναι το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου. Δεν είναι ποτέ αργά για να το κόψετε.
  2. Το να έχετε κανονικό βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συνδέεται το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία με τον καρκίνο. Έρευνα έχει δείξει ότι τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.
  3. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση βοηθάει να κρατήσουμε τις ορμόνες του σώματός μας σε υγιή επίπεδα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί, όταν κάποιες ορμόνες είναι σε υψηλά επίπεδα, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να κάνει πιο ανθεκτικό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να κρατάει το πεπτικό μας σύστημα υγιές.
  4. Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων, υψηλότερη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, και λαχανικών έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.
  5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του ανώτερου πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.
  6. H αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.
  7. Εμβολιαστείτε κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του ήπατος.
  8. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει τις μητέρες από τον καρκίνο του μαστού.
  9. Προστατευτείτε από τον καρκίνο με τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις: τραχήλου της μήτρας, μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, πνεύμονα, δέρματος.
    ΗΛΙΚΙΑΓΥΝΑΙΚΕΣΑΝΔΡΕΣ
    20–39 ετώνPap Test (κάθε χρόνο)
    40–49 ετώνPap Test (κάθε 2 χρόνια)
    Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)
    Μαστογραφία (κάθε 3 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε 2 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε 2 χρόνια)
    50–59 ετώνPap Test (κάθε 2 χρόνια)
    Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)
    Μαστογραφία (κάθε 2 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)
    Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)
    Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)
    Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)
    PSA – Ουρολογική εξέταση (κάθε 3 χρόνια)
    Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)
    60 ετών και άνωPap Test (κάθε 2 χρόνια μέχρι 70 ετών)
    Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)
    Μαστογραφία (κάθε 2 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)
    Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)
    Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)
    Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)
    Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)
    PSA – Ουρολογική εξέταση (κάθε 2 χρόνια)
    Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)

Επιβάλλεται και είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου προς τον εαυτό του και την οικογένεια   του να υποβάλλεται σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο.
Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Η σωστή αντιμετώπιση προ-καρκινικών καταστάσεων μπορεί  επίσης να προλάβει τον καρκίνο.
Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε:
  • Κάποιον όγκο
  • Κάποιο έλκος το οποίο δεν επουλώνεται (π.χ. στο στόμα)
  • Αλλαγή σχήματος, μεγέθους ή χρώματος σε κάποια ελιά
  • Μια πρωτοεμφανιζόμενη αλλοίωση στο δέρμα που συνεχίζει να αυξάνεται
  • Ασυνήθιστη αιμορραγία
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα που δεν υποχωρούν, όπως:
  • Επίμονο βήχα
  • Επίμονη βραχνάδα
  • Αλλαγή στις συνήθειες ούρησης ή κενώσεων
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.