Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πυρετός: Τι μπορεί να συμβαίνει όταν το παιδί έχει δέκατα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταρχήν θέλετε να σας υπενθυμίσω ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ενός παιδιού; Εξαρτάται από την ηλικία του! Τα νεογνά και τα μικρά βρέφη, επειδή έχουν αρρύθμιστο θερμοστάτη, μπορούν -αν ζεσταθούν- να ανεβάσουν πυρετό έως 37.5 - 37.8 (στη μασχάλη). Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, φυσιολογική θερμοκρασία είναι έως το 37.3. Κάτω από το 38.0 δεν πρέπει να δίνουμε αντιπυρετικά. Αν έχουμε μεγάλη ανησυχία, ίσως ένα αντιπυρετικό μπάνιο να ανακουφίσει το παιδί και τις ανησυχίες μας. Κάτι πολύ χρήσιμο και ασαφές σε πολλούς γονείς: η πραγματική θερμοκρασία είναι μόνο αυτή της μασχάλης.

Η μέτρηση στο στόμα, στο αυτί, στο μέτωπο είναι χρήσιμα εμπορικά τρικ για ανυπάκουα παιδιά, αλλά δυστυχώς δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα. Η μόνη άλλη μέτρηση που πραγματικά αξίζει -εκτός της μασχάλης που ήδη αναφέραμε- είναι η θερμοκρασία του ορθού (πωπού). Αν την μετρήσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε 0.5 - 0.7 βαθμούς για να βρούμε τη θερμοκρασία μασχάλης.

Τώρα, στο ζητούμενο που σας κάνει να αγωνιάτε και να τρομάζετε. Τι θεωρούν οι γονείς σαν δέκατα και τι νομίζουν ότι υποδηλώνουν; Σαν δέκατα εννοούν τη θερμοκρασία μασχάλης από 37.3 έως 37.8 περίπου. Σίγουρα κάτι λιγότερο από το όριο τον 38 βαθμών. Τι φαντάζονται; Ότι αυτοί η χαμηλή θερμοκρασία είναι κάτι ακόμα χειρότερο, κάτι πιο ύπουλο. Νομίζουν ότι πίσω από μια τέτοια θερμοκρασία κρύβονται μυστήριες, κακές και απειλητικές αρρώστιες. ΛΑΘΟΣ! Ας αφήσουμε στο περιθώριο τους παλιούς μύθους που κληρονομήσαμε από γονείς και παππούδες για μια υπαρκτή κάποτε ύπουλη αρρώστια, τη φυματίωση - αδενοπάθεια. Τότε, χωρίς ιατρικά μέτρα διάγνωσης, χωρίς δραστικά φάρμακα, χωρίς διαθέσιμους γιατρούς, η αρρώστια αυτή ακολουθούσε μια τέτοια ύπουλη εξέλιξη, προκαλώντας ύποπτα δέκατα.

Τα δέκατα δεν υποκρύπτουν τίποτα κακό! Μάλλον δείχνουν κάτι απλό! Ότι το παιδί κόλλησε μια λοίμωξη -συνήθως ιογενή- και αυτή η ίωση στην εξέλιξη της, φέρνει την ήπιαάνοδο της θερμοκρασίας. Ας μάθουμε να βλέπουμε στον 21ο αιώνα τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, χωρίς άσκοπους φόβους και ξεπερασμένους μύθους άλλων εποχών.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.