Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο για τους πρόσφυγες με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 17.03.2016


Αρ. Πρωτ.: 412

Σε συνέχεια των ενεργειών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, χθες Τετάρτη 16 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως μέλος της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), είχε συνομιλία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο. Για το ίδιο θέμα η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε ήδη απευθύνει επιστολή στον κ. Αβραμόπουλο τον Οκτώβριο του 2015, ζητώντας του άμεσες ενέργειες ανακούφισης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε από τον κ. Αβραμόπουλο να ξεκαθαρίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν προτίθεται να θεσπίσει ειδικά μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες με αναπηρία και ειδικές χρηματοδοτήσεις, ιδιαίτερα μετά την προσωπική άποψη που απέκτησε ο κ. Αβραμόπουλος, επισκεπτόμενος την Ειδομένη και βλέποντας το δράμα των προσφύγων, ιδιαίτερα αυτών με αναπηρίες, από κοντά. «Θεωρούμε ότι διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση αυτών των ανθρώπων και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ειδικών και ξεχωριστών αναγκών αυτής της τόσο ευάλωτης ομάδας, των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία, στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, που πρέπει να τεθούν σε άμεση ισχύ. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Ανάπηροι πολέμου, αλλά και με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης. Οι εικόνες με τους ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια να προσπαθούν να διασχίσουν ποτάμια και θάλασσες, να κολλάνε στη λάσπη, να μεταφέρονται στα χέρια, οι τρομερές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους καταυλισμούς και στα hot spots είναι όνειδος για την Ευρώπη και την ανθρωπιά μας. Πρέπει τώρα να ξεκινήσουν οι παροχές σε τεχνικά βοηθήματα, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η συμβουλευτική ψυχολογική υποστήριξη, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει τραγικά»!

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι συμμερίζεται την τοποθέτηση του κ. Βαρδακαστάνη, ως Ευρωπαίος πολίτης και ως Επίτροπος, και ταυτόχρονα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο πρόγραμμά της τέτοιου είδους δράσεις και πολιτικές, για την ανακούφιση των προσφύγων με αναπηρία. Ανέφερε μάλιστα ότι θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Βαρδακαστάνη, το αμέσως επόμενο διάστημα, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Υπενθυμίσουμε την τελευταία έκκληση του EDF προς τους ηγέτες της ΕΕ, με την επιστολή για την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές για το προσφυγικό.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.55 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.