Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Τσιρώνης: Αειφόρος ανάπτυξη του δασικού πλούτου της χώρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο νόμου παρουσίασε παρουσίασε ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ.

Στην αποτελεσματικότερη προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, καθώς επίσης στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την αποκατάσταση της διαφάνειας, με ταυτόχρονη πάταξη της μαύρης αγοράς και εργασίας στοχεύει το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ, σχετικά με τους δασικούς συνεταιρισμούς. Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, μέσω του εν λόγο νομοσχεδίου στόχος είναι να ξαναζωντανέψουν, μέσω της αειφόρου διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας οι δασικοί οικισμοί και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό μέσω νέων θέσεων εργασίας, καθώς την προσεχή προγραμματική περίοδο προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως έγινε γνωστό στην Ελλάδα η δασική δραστηριότητα συνεισφέρει λιγότερο από 0,5% στο ΑΕΠ, την ώρα που σε άλλες χώρες με τη μισή δασοκάλυψη, μέσω της βιώσιμης αξιοποίησης του δασικού πλούτου η συνεισφορά φθάνει στο 2% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για έναν μεταρρυθμιστικό νόμο, ο οποίος «θα πάει μπροστά μία οικονομική δραστηριότητα η οποία βρίσκεται στην αφάνεια» επισημαίνοντας ότι αποτελεί τμήμα του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης. Με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου οι συνεταιρισμού χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες: εργασίας και εμπορίας. Προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης πολλαπλών δραστηριοτήτων από τους δασικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι πλέον θα απαρτίζονται από τουλάχιστον 25 μέλη. Όσοι εργάζονται θα έχουν υποχρεωτικά αποκτήσει την ιδιότητα του δασεργάτη, με αντίστοιχη εκπαίδευση, πιστοποίηση και ασφάλιση, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία αντίστοιχου ηλεκτρονικού μητρώου.

Πεδία που πρόκειται να αναπτυχθούν, πέρα από τις δράσεις υλοτομίας, διαμόρφωσης πρωτογενών δασικών προϊόντων, είναι η εκμετάλλευση των αρωματικών φυτών, η μεταποίηση, η πιστοποίηση, καθώς επίσης και η ξυλεία για επιπλοποιία.

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει ένα πλαίσιο αυτοελέγχου και κρατικής εποπτείας των συνεταιρισμών, ενώ αποφασισμένος εμφανίστηκε ο κ. Τσιρώνης να δοθεί ένα τέλος στην αδιαφάνεια των εργασιών καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρατικά έσοδα από 24 εκ. ευρώ έχουν πέσει κάτω από 10, εξαιτίας του ισχύοντος καθεστώτος.

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Δημόπουλος γενικός διευθυντής Δασών αναμένεται να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα στους συνεταιρισμούς, καθώς επίσης και χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο και μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ αναμένεται αύξηση των κρατικών εσόδων όχι μόνο μέσω της αύξησης της παραγωγής, αλλά και μέσω της πάταξης της λαθροϋλοτομίας. Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης, αναφέρθηκε στα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και τις ΚΟΙΝΣΕΠ οι οποίες μπορούν να λάβουν επιχορήγηση, καθώς επίσης και στα προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ο νόμος προβλέπει μία μεταβατική περίοδο δύο ετών για τους υφισταμένους συνεταιρισμούς προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο νομικό πλαίσιο. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσιρώνης, με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, αναμένεται να διευρυνθεί η δραστηριότητα των δασοφυλάκων για μεγαλύτερη προστασία των δασών. «Αν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί και θα εκσυγχρονιστεί η φύλαξη των δασών και γενικότερα της βιοποικιλότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.