Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό για τις εισφορές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι μικρές διορθωτικές κινήσεις.

Το γνωστό... ράβε - ξήλωνε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκίνησε για να κλείσουν τα μέτωπα που άνοιξαν με τις υπέρογκες εισφορές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, κυρίως επιστήμονες και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο υπουργείο εργασίας εξετάζονται διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα από την αύξηση των εισφορών, ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως με «μπλοκάκια».

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Η πληρωμή των εισφορών από το 2017 θα παραμένει για την κύρια σύνταξη στο 20% με βάση το δηλωθέν εισόδημα, καθώς η κεντρική φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις.

«Αν θέλουμε να πληρώνουμε τις συντάξεις, δεν μπορούμε σήμερα να μειώσουμε τις εισφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για τρία χρόνια, νέοι επιστήμονες, ίσως και νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, να έχουν χαμηλό κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.

Στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο το κατώτερο εισόδημα επί του οποίου θα μπορεί να ασφαλίζεται κάποιος να είναι το 80% του κατώτατου μισθού, ήτοι 468 ευρώ τον μήνα, όπως ισχύει και για τους αγρότες. Στην πράξη, η κατώτατη εισφορά θα ανέρχεται σε 93 ευρώ τον μήνα. Το μέτρο θα έχει περιορισμένη διάρκεια, τα τρία χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί εάν θα αφορά μόνο τους νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, ή θα επεκταθεί και για τους νέους (σε ηλικία ή δραστηριότητα) ελεύθερους επαγγελματίες.

Στους απασχολούμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», θα προβλεφθεί εισφορά εργοδότη 13,5% ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν μόνο 6,5% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τεκμαίρεται η εξαρτημένη εργασία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Δεν έχει ωστόσο απαντηθεί τι θα γίνει με όσους παράλληλα με τη μισθωτή τους εργασία για την οποία ασφαλίζονται, διαθέτουν «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, έχοντας όμως εξαίρεση από τη δεύτερη ασφάλιση.

Oι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιπλέον της φορολόγησης (26%) θα υποχρεώνονται να καταβάλουν εισφορές ύψους 34,45%, δηλαδή θα έχουν συνολική επιβάρυνση 60,45%. Για την ασφάλισή τους το σχέδιο νόμου προβλέπει, συγκεκριμένα, εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7,5% για την επικουρική σύνταξη.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αλλαγών, εφόσον οι επαγγελματικές ομάδες και κλάδοι που εμπλέκονται του το ζητήσουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα αυτή των δικηγόρων. Σύμφωνα με τον υπουργό, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών του ζήτησαν την ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης των δικηγόρων στην κύρια σύνταξη αλλά και την κατάργηση του εφάπαξ.

Η πρώτες αντιδράσεις της τρόικας

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ωστόσο προέβλεψε μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες θα σεβαστεί «έως το τέλος».

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις - τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα - στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.