Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Σε επιφυλακή ο Έβρος εξαιτίας της υπερχείλισης του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου του Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ, που έστειλαν χθες οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση εντός των επόμενων ωρών περισσότερων από 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ήδη στους σταθμούς μέτρησης στο ύψος του φράγματος στον Άρδα καταγράφονται 625 κυβικά, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη ποσότητα νερού, 730 κυβικά το δευτερόλεπτο, κατεβαίνει και από τον ποταμό Έβρο στον οποίο καταλήγει και ο Άρδας.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζα και Έβρος, όπου καταγράφονται ήδη 1000 κυβικά το δευτερόλεπτο με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1400. Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα, του ΄54 και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει. Αυτή την ώρα το νερό στον ποταμό Άρδα έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι τα 4,80 μέτρα καθώς έχει αγγίξει τα 5 μέτρα.

Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δήμους με την οποία καλεί πολίτες, αλιείς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς, Άρδα, Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών.

Λόγω της παύσης των έντονων βροχοπτώσεων και εν αναμονή χιονοπτώσεων, οι οποίες εάν σημειωθούν θα επιβραδύνουν την ταχύτητα του νερού, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου, η οποία όμως δεν θα γίνει αισθητή πριν από 24 ώρες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.