Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Εργασίας για το Ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 18.01.2016


Αρ. Πρωτ.: 59

Προγραμματισμένη συνάντηση είχε σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), υπό τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι κ.κ. Θωμάς Κλεισιώτης, α΄αντιπρόεδρος, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, β' αντιπρόεδρος, Κώστας Γαργάλης, Ταμίας, Γιάννης Λυμβαίος, μέλος Εκτελεστικής της Ε.Σ.Α.μεΑ. και πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Ηλίας Μαργιόλας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Π.Σ.Τ. και Δημήτρης Μπούρλος, νομικός σύμβουλος της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος, λόγω έκτακτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί και ζήτησε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βαρδακαστάνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο και συνεργάτες του υπουργού.

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα επεξεργαστεί σε βάθος και ολόπλευρα το σύνολο του νομοσχεδίου ως προς τις διατάξεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης»- αναλυτικά μπορούν να βρεθούν στον σύνδεσμο. Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση για θέματα που θίγονται στην επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ., όπως το ΕΚΑΣ, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερήλικων, η αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου που αποτελεί κατάφωρη αδικία, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το επίδομα ατόμου με βαριά αναπηρία, η συνταξιοδότηση ατόμων που η αναπηρία τους έχει εκδηλωθεί πριν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, οι ασφαλιστικές παροχές λόγω εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος εκτός εργασίας, ο υπολογισμός του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης, ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, οι εισφορές αγροτών που είναι άτομα με αναπηρία ή γονείς, σύζυγοι, κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία κλπ.

Συγκροτήθηκε τελικώς ομάδα εργασίας, από στελέχη της Ε.Σ.Α.μεΑ., του υπουργείου Εργασίας, με τη συμμετοχή του κ. Μπούρλου, ώστε να εξεταστούν οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. μία προς μία, ξεκινώντας τις επόμενες ημέρες.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συνεχίζει να εργάζεται προσεκτικά και αταλάντευτα, στην κατεύθυνση της προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό στηρίζει τις κινητοποιήσεις συνδικάτων και οργανώσεων για το ασφαλιστικό. Το αναπηρικό κίνημα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εάν το πόρισμα της Επιτροπής ή οι δεσμεύσεις του υπουργού, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δεν κριθούν ικανοποιητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.