Στο ΣτΕ προσέφυγε ο κόσμος του οίνου για την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Συγκεκριμένα, ζητά με προσωρινή διαταγή και απόφαση αναστολής να παγώσει ο Ε.Φ.Κ., που επιβλήθηκε στο κρασί. Υποστηρίζει πως είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.
Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).
Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Δηλαδή, νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το «τελικό προϊόν» υπάρχει και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο και παράλληλα, φορολογείται, ενώ θα διατεθεί τον επόμενο έτος.
Με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ.
Ακόμη, αναφέρουν ότι στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
------------
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον φόρο στο κρασί
Υπόμνημα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.
Υπόμνημα σχετικά με την «απόφαση επιβολής από την 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί» το οποίο απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πιο συγκεκριμένα, αφού κάνει λόγο για «πλήρη αντίθεσή του και τις έντονες διαμαρτυρίες των οινοποιητικών επιχειρήσεων - μελών του Συνδέσμου για την απόφαση επιβολής από την 1/1/2016 Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί», στη συνέχεια προσθέτει: «Η επιβολή του συγκεκριμένου Φόρου επιβαρύνει ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το οποίο ενισχύει σημαντικά την αγροτική παραγωγή και πλήττει ένα ολόκληρο παραγωγικό κλάδο που συνεισφέρει πολλαπλά σε φόρους και απασχόληση και αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό διότι, πέραν της αύξησης της τιμής του προϊόντος και της επιβάρυνσης της κατανάλωσης και των πωλήσεων, περιβάλλεται, λόγω της επιδειχθείσας σπουδής αναφορικά με την υιοθέτησή του, από ασάφειες και πλήθος ερωτηματικών ως προς την εφαρμογή για τις επιχειρήσεις, οι οποίες εν προκειμένω είναι υποχρεωμένες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις του μέτρου».
Για να καταλήξει: «Σήμερα, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επενδύουν, διατηρούν ή και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, αποδίδουν έσοδα στο κράτος, εξάγουν, τονώνουν το εισόδημα διαφόρων άλλων παραγωγικών ομάδων, προσπαθώντας πάνω απ' όλα να επιβιώσουν, βιώνουν περισσότερο από ποτέ, το καθεστώς της αβεβαιότητας για το μέλλον, διότι το ελληνικό κράτος αποφεύγει να σταθμίζει τις επιπτώσεις πριν από την επιβολή παρόμοιων εξοντωτικών μέτρων, δυστυχώς αμφίβολης και μειωμένης απόδοσης. Πιστεύουμε πως και σεις θα συμφωνείτε ότι η εφαρμογή του μέτρου, δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει παρά μόνο ενδεχομένως ταμειακές σκοπιμότητες, βραχυπρόθεσμης και χαμηλής απόδοσης, οι οποίες είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας σε σχέση με την μεγάλη επιδίωξη της εμπέδωσης ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή των βαρών με στόχο την επανάκαμψη της οικονομίας».
Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.