Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Δίωξη σε βάρος προέδρου και μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υπόθεση αφορά την διαγραφή το 2013 προστίμου του ΣΔΟΕ σε κοσμηματοπώλη.

Αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη είναι μέλος γνωστής οικογένειας που δραστηριοποιείται στο χώρο των κοσμημάτων και των πανάκριβων ρολογιών καθώς φέρεται μέσω εικονικών τιμολογίων να μην κατέβαλε ΦΠΑ ζημιώνοντας το δημόσιο περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπόθεση της απάτης εμπλέκονται σύμφωνα με τις αρχές και τρία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που φέρονται να έπαιξαν κομβικό ρόλο στην διαγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ στο γνωστό κοσμηματοπώλη.

Η δίωξη αφορά κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου ,το οποίο στρέφεται κατά τριών στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων με την ιδιότητα τους ως πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που στρέφεται κατά του εκπροσώπου της επιχείρησης κοσμημάτων.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά πρόστιμο περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στον γνωστό κοσμηματοπώλη από το ΣΔΟΕ, για την έκδοση εικονικών τιμολογίων και αποδείξεων πώλησης με στόχο να μην καταβάλλει ΦΠΑ, το οποίο πριν δύο χρόνια διαγράφηκε με απόφαση των τριών κατηγορουμένων.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ο οποίος διαβίβασε την δικογραφία στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων διαφθοράς μπήκαν όλες οι κινήσεις του επιχειρηματία. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη πωλούσαν ρολόγια σε Έλληνες φορολογούμενους εμφανίζοντας ως αγοραστές κατοίκους εξωτερικού, τρίτων χωρών, ώστε να μην καταβάλουν ΦΠΑ. Στις αποδείξεις πώλησης μάλιστα , σύμφωνα με την δικογραφία, έβαζαν πλαστές σφραγίδες ξένων τελωνειακών αρχών προκειμένου τα ρολόγια να εμφανίζεται πως έχουν εξαχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση του κοσμηματοπώλη διενεργήθηκαν δύο έλεγχοι σε οικονομικές χρήσεις προηγούμενων ετών οι οποίοι κατέληξαν στην επιβολή προστίμων. Έτσι ο επιχειρηματίας προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών η οποία τον Σεπτέμβριο του 2013 με τις ψήφους των τριών κατηγορουμένων στελεχών , με μειοψηφία ενός μέλους, ακύρωσε τα πρόστιμα, παρότι η εισήγηση ήταν να απορριφθεί η προσφυγή του κοσμηματοπώλη.

Οι Εισαγγελείς καταλογίζουν πως η εν λόγω Επιτροπή ουδέποτε αιτιολόγησε την απόφαση που έλαβε αν και από τον φάκελο του επιχειρηματία με τις εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου του ΣΔΟΕ «προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δύο επιχειρήσεις κοσμημάτων». Την υπόθεση θα χειριστεί ανακριτής διαφθοράς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.