Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Παζάρι με το κουαρτέτο για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ και 100 δόσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στην Αθήνα.

Στην Αθήνα επέστρεψαν το απόγευμα της Τρίτης οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέθηκε ανοιχτά από το Eurogroup με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώς την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στόχος είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποφασιστεί η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Προηγουμένως, όμως θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως τόνισε.

Για την κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Έτσι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα νομοθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες επί των ζητημάτων που είναι ακόμα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ τα εκκρεμή θέματα θα κλείσουν μέχρι την συνεδρίαση του Euroworking Group.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, τόνισε: «Αποδεικνύουμε ότι με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους, χωρίς να διακινδυνεύουμε την πορεία της χώρας και ρήξη με τους εταίρους. Το επιτυγχάνουμε μιλώντας με τους εταίρους και διαμορφώνοντας συμμαχίες».

Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να κλείσουν:

- Το θέμα της α΄κατοικίας και της προστασίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία.

- Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους.

- Συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

-Στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται η τιμολόγηση των φαρμάκων.

-------

Οι ανατροπές στις ρυθμίσεις των 100 και των 12 δόσεων

Ποιες αλλαγές έρχονται άμεσα.

Ανατροπές στις ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο φέρνει το παζάρι με τους δανειστές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζονται ανατροπές τόσο στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσο και στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα υπάρξουν αλλαγές στο χρόνο που χρειάζεται για να βγει κάποιος εκτός. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει και ενδιάμεση πρόταση για σταδιακή μείωση του χρόνου αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες.

Δηλαδή ο οφειλέτης θα χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει στις 20 μέρες, ενώ αργότερα θα νομοθετηθεί ότι θα χάνει τη ρύθμιση στις 10 ημέρες.

Οι δανειστές από την πλευρά τους επέμειναν όλο το προηγούμενο διάστημα στην απώλεια της ρύθμισης μέσα σε μια μέρα αλλά τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να ασχολούνται με τις 12 δόσεις.

Ζητούν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις οφειλών οι οποίες δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή βεβαιωμένες οφειλές.

Σήμερα, η ρύθμιση των δώδεκα δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.