Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

ΟΙΕΛΕ: Χάος στην ιδιωτική εκπαίδευση - SOS από τα ιδιωτικά σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι καταγράφει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Χάος επικρατεί σήμερα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το φαινόμενο καθημερινά οξύνεται, λόγω της αδράνειας του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ που παραθέτει τα ακόλουθα:

- Αορίστου χρόνου συμβάσεις εκπαιδευτικών μετατρέπονται σε ολιγόμηνες υπό την απειλή της απόλυσης.

- Τα ωρολόγια προγράμματα δεν εφαρμόζονται με αποτέλεσμα πολλά ιδιωτικά Λύκεια να μετατρέπονται κατ’ ουσίαν σε φροντιστήρια

- Όπως διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά επισκέψεων κλιμακίων της ΟΙΕΛΕ σε ιδιωτικά σχολεία και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δεν ελέγχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με αποτέλεσμα να παραβιάζεται συστηματικά η εκπαιδευτική και η εργατική νομοθεσία. Τόσο η ΥΑ Κουράκη που επιβάλλει εποπτεία στη γκρίζα ζώνη των πρόσθετων δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων, όσο και η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ που περιορίζει την απορρύθμιση στο χώρο απαγορεύοντας τις ολιγόμηνες συμβάσεις της ντροπής, δεν εφαρμόζονται!

Και τι πράττει για όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας; Αν και η Ομοσπονδία με επιστολές της έχει περιγράψει την κατάσταση ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ο κ. Φίλης μέχρι στιγμής κωλυσιεργεί αναβάλλοντας δύο φορές τη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ.

Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

1. Η Κομισιόν μετά από τις καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων για το τσουνάμι ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει παγώσει την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διασφαλίζονται συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας. HOIEΛΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει την ολοκλήρωση της αντιστοίχισης όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και θα αποστέλλει όλα τα τρέχοντα στοιχεία παρανομιών στην Ε.Ε.

2. Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (266/2014) που υπεγράφη πρόσφατα από την υπηρεσιακή Υπουργό Παιδείας κ. Κιάουκαλεί την Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα για την ιδιωτική εκπαίδευση λόγω της γενικευμένης αρρυθμίας στο χώρο.

Θα πράξει, άραγε, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το αυτονόητο, την προστασία δηλαδή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας που παρέχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα ισχυρά κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα που νέμονται το χώρο;

-----------

Κρατούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες.


Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως αποκάλυψε, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων με θέμα τον ΦΠΑ:

«Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη, συζητάμε τι μέλη γενέσθαι με την επιβολή ΦΠΑ στον χώρο όχι μόνο των ιδιωτικών σχολείων, αλλά σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το μέτρο αφορά περί τους 800.000 μαθητές που είτε είναι σε κάποιο φροντιστήριο ξενόγλωσσο, είτε σε ωδείο, είτε σε κολλέγιο, είτε σε σχολή χορού», ανέφερε αρχικά ο κ. Κυραϊλίδης και συνέχισε:

«Κρατούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες. Η αγωνία μετατρέπεται σε αγανάκτηση και σιγά σιγά σε οργή. Πρότεινα να καλέσουμε σε κοινή συνεδρίαση την ομοσπονδία των εργαζομένων και το συντονιστικό των γονέων για να αποφασίσουμε από κοινού. Επιβάλλουν ΦΠΑ, στους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Ουσιαστικά ευνουχίζει το δικαίωμα που μπορεί να έχουν αυτοί οι γονείς για να δώσουν στα παιδιά τους κάτι περισσότερο».

Όπως επισήμανε: «Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 20/7. Οι παρατάσσεις είναι σαν τον μελλοθάνατο που απλά τον αφήνεις να πεθάνει την άλλη εβδομάδα ποσά δεν είναι μικρά».

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.