Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Η συγκινητική ιστορία που αναπαριστούν αυτά τα κινούμενα αγάλματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια ιστορία αγάπης βγαλμένη από το διάσημο παραμύθι Άλι και Νινώ.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, φτιαγμένοι από χάλυβα ύψους 8 μέτρων, έργο του γεωργιανού γλύπτη Tamara Kvesitadze, βρίσκονται στην παραθαλάσσια πόλη του Μπατούμι, στη Γεωργία.

Εκεί δίπλα στα κύματα τα αγάλματα ενσαρκώνουν την ιστορία του Αλί, ενός αγοριού μουσουλμάνου και της γεωργιανής πριγκίπισσας, Νινώ, που περιγράφεται στο διάσημο μυθιστόρημα του 1937 γραμμένο από τον συγγραφέα Κουρμπάν Σαΐντ, από το Αζερμπαϊτζάν.Μέχρι πρότινος, το μοναδικό γνωστό στοιχείο του συγγραφέα ήταν το παράξενο ψευδώνυμο Κουρμπάν Σαΐντ. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτό κρυβόταν ένας μυστηριώδης Καυκάσιος, Λεβ Νουσιμπάουμ, ο οποίος γεννήθηκε το 1905 στο Μπακού, μια πόλη στα νοτιοανατοκικά σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Το 1920 κατέφυγε στο Βερολίνο για να διαφύγει από τους μπολσεβίκους. Εκεί ασπάστηκε τον ισλαμισμό και άλλαξε το όνομά του σε Εσάντ Μπέης. Πριν κλείσει τα τριάντα του χρόνια, είχε κατορθώσει να γράψει δεκαέξι βιβλία, από τα οποία πολλά έγιναν επιτυχίες διεθνώς. Έζησε μια ζωή περίεργη και προκλητική, υπέγραψε το διαθήκη του το 1941 και πέθανε το 1942.Όσο για την ερωτική ιστορία του Άλι και της Νινώ που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν, στο σταυροδρόμι όπου συναντιούνται η εξωτική Ανατολή με την ταραγμένη Δύση, το παραμύθι λέει πως γνωρίζονται από παιδιά και αγαπιούνται παράφορα παρά τις διαφορές τους( εκείνος είναι μωαμεθανός κι εκείνη χριστιανή).

Μέσα από τις περιπέτειες, τους χωρισμούς, τον κατατρεγμό και την αγωνία, κυνηγημένοι από εχθρούς, πάνω στα ψηλά βουνά και μέσα σε χαρέμια, ο Άλι και η Νινώ είναι το πρότυπο της συνδιαλλαγής και του αλληλοσεβασμού.Στην πολυτάραχη κοινή ζωή τους τίποτε δεν είναι αναμενόμενο. Οι εναλλαγές είναι συνεχείς και εκρηκτικές και το φινάλε απροσδόκητο με τους δύο αγαπημένους να χωρίζονται από την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτή την ιδιαίτερη παρά τις διαφορές της αγάπη αντικατοπτρίζουν τα δύο αγάλματα που αρχίζουν να κινούνται κάθε μέρα στις 19:00, πλησιάζουν αγκαλιάζονται κι αφού γίνουν ένα αποχωρίζονται ξανά μέσα σε 10 λεπτά.Το ζευγάρι των αγαλμάτων σχεδιάστηκε το 2007 αλλά η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 2010. Έκτοτε ο Άλι και η Νινώ ξαναζούν τον έρωτά τους καθημερινά, αγκαλιάζονται μέχρι να αποχωριστούν ξανά και ξανά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.