Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Η ξεχωριστή ζωή των νομάδων της Μογγολίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιβίωση της φυλής εξαρτάται από την ευημερία των ταράνδων - Δείτε τις φωτογραφίες.

Δεν θεωρούνται μόνο στη Λαπωνία οι τάρανδοι «θησαυρός» και ζωτικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Στην καρδιά της Μογγολίας ζει μια νομαδική φυλή, η επιβίωση της οποίας εξαρτάται από τους ταράνδους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο Βέλγος φωτογράφος Pascal Mannaerts διέσχισε την τάιγκα με άλογα για να συναντήσει τους Tsaatan και να φωτογραφίσει την ξεχωριστή καθημερινότητά τους.

Η φυλή ζει σε απομακρυσμένες περιοχές στα βόρεια του Khövsgöl Aimag στη Μογγολία και μετακινείται ανάλογα με τις εποχές.

Η ύπαρξή τους αυτή καθαυτή είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με αυτή των ταράνδων καθώς σε αυτούς βασίζονται για το γάλα, το τυρί και κυρίως τη μετακίνηση. Οι Tsaatan χρησιμοποιούν το τρίχωμα των ταράνδων για να φτιάξουν ρούχα, μετατρέπουν τα κέρατά τους σε εργαλεία και τα απορρίμματά τους ως καύσιμη ύλη για να μαγειρέψουν.

«Η φυλή ζει σε πολύ απλές σκηνές, μία οικογένεια σε μία σκηνή», περιέγραψε ο φωτογράφος στη Daily Mail. «Η επίπλωση είναι στοιχειώδης, υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια για όλη την οικογένεια, μια μικρή ντουλάπα, εστία μαγειρέματος, αυτά».

Η φιλοξενία τους και όλα όσα μοιράστηκαν μαζί του συνάρπασαν τον 36χρονο.

«Ήταν για μένα μια επιστροφή στα ουσιώδη της ζωής και ταυτόχρονα ένα χαστούκι, μια πρόκληση σχετικά με τα στάνταρντ που έχουμε στην κουλτούρα μας. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο πραγματικά χαρούμενοι είναι. Ένα βράδυ ρώτησα τη Bolorma, τη μητέρα, τι την κάνει τον ποιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο. Χωρίς δισταγμό μου απάντησε πως ήταν τα παιδιά της και το κοπάδι της».

Ο Mannaerts έμεινε για δέκα μέρες με τη φυλή- περίπου σαράντα οικογένειες κι έμαθε για το πώς η επιβίωσή τους απειλείται από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ταράνδων που εξημερώνονται.

Η γοητεία της αστικής ζωής έκανε πολλούς να εγκαταλείψουν τη ζωή στα βουνά αλλά η Bolorma εξηγούσε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να μετακομίσει στην πρωτεύουσα Ουλάμ Μπατόρ.

Ο Mannaerts έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια ταξιδεύοντας στον κόσμο με στόχο να «βυθίζεται» στην κουλτούρα της κάθε περιοχής ή χώρας που ανακαλύπτει.

Δείτε τη δουλειά του εδώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.