Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Αρχίζει η απονομή των Νόμπελ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το βραβείο ανέρχεται σε 855.000 ευρώ.

Με το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας ξεκινάει σήμερα η απονομή των βραβείων. Θα ακολουθήσουν, αύριο, το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας και έπονται τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο 'Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Φέτος κάθε νικητής θα λάβει οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοιρασθεί, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ.

Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. Έτσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).

Κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.