Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέοι φόροι 3 δισ. ευρώ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φοροκαταιγίδα ύψους 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Οι επιπλέον επιβαρύνσεις για τους πολίτες υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς το 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσει τελικά με τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται σε περίπου 43 δισ. ευρώ, κατά 4 δισ. ευρώ λιγότερα έναντι του αρχικού στόχου.

Η προσδοκία για αυξημένα έσοδα το 2016 στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι θα αποδώσουν τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν με τους μνημονιακούς νόμους του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο φορολογικό και στον ΦΠΑ.

Ταυτόχρονα, στο σχέδιο που θα υποβάλει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθολογικές δαπάνες, σε επιδόματα (ΕΚΑΣ, πετρέλαιο θέρμανσης), σε πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε στρατιωτικά κονδύλια, ακόμη και σε μη μισθολογικά έξοδα, όπως για μετακινήσεις και υπερωρίες υπαλλήλων.

Εξοικονόμηση πόρων σχεδιάζεται, επίσης, από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων. Ωστόσο, από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης θα εξοικονομηθούν φέτος μόλις 3 εκατ. ευρώ και 17,2 εκατ. ευρώ για το 2016.

Οι βασικές περικοπές που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αφορούν:

- Σε παρεμβάσεις που θα συρρικνώσουν κάτω από τα 15 δισ. ευρώ το συνολικό κονδύλι από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

- Στη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.

- Στον περιορισμό κατά 250 εκατ. ευρώ των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

- Στη μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ των μη μισθολογικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΙΔ και φορείς του Δημοσίου. Στο «κούρεμα» εμπίπτουν έξοδα για μετακινήσεις, υπερωρίες, υπηρεσιακά συμβούλια, λειτουργικά έξοδα, ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δημοσίου κ.ά.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.