Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Στο μικροσκόπιο ο αστυνομικός που συνέλαβε αφροαμερικανή μαθήτρια - Παρέμβαση Ομπάμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο μηνύσεις στο παρελθόν κατά του Μπεν Φιλντς - Δείτε το βίντεο.
Έρευνα ξεκίνησε το FBI και η αμερικανική δικαιοσύνη για τη βίαιη σύλληψη αφροαμερικανής μαθήτριας από λευκό αστυνομικό, ένα γεγονός που καταγράφηκε σε βίντεο και έχει προκαλέσει αγανάκτηση στις ΗΠΑ.

«Οι υπηρεσίες πολιτικών δικαιωμάτων του γραφείου του FBI στην Κολούμπια και η εισαγγελία της Νότιας Καρολίνα ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες σύλληψης μιας μαθήτριας του λυκείου Spring Valley. Το FBI θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καθοριστεί αν υπήρξε παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση.

Σε πολλά βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο εμφανίζεται ένας λευκός αστυνομικός να μπαίνει σε μια αίθουσα διδασκαλίας του λυκείου Spring Valley στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Έπειτα από μια σύντομη συνομιλία με τη μαύρη μαθήτρια, η οποία κάθεται στο θρανίο της, την τραβά από τον λαιμό, την ρίχνει στο έδαφος με την πλάτη και την σέρνει στο πάτωμα.

Τα βίντεο φαίνεται ότι τράβηξαν συμμαθητές του κοριτσιού με τα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ανέβει στο Twitter με τις λέξεις-κλειδιά #AssaultAtSpringValleyHigh. Ο αστυνομικός Μπεν Φιλντς έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τη Δευτέρα οπότε σημειώθηκε το περιστατικό.



Ο σερίφης της κομητείας Ρίτσλαντ Λίον Λοτ διευκρίνισε από την πλευρά του ότι έχει ξεκινήσει και εσωτερική έρευνα για το αν ο Φιλντς έκανε χρήση υπέρμετρης βίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γίνουν γνωστά σε 24 ώρες και στη συνέχεια ο Λοτ θα αποφασίσει αν θα απολυθεί ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, στο παρελθόν έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις εναντίον του Φιλντς σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία ότι βάζει στο στόχαστρο αφροαμερικανούς μαθητές.

Χθες η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη της μαθήτριας.

«Δεν μπορούμε να βρούμε καμία δικαιολογία για τη βία σε αυτό το σχολείο», σχολίασε στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές θα πρέπει να λαμβάνουν παιδεία και όχι βία», κατήγγειλε από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Υπεράσπισης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οποία έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» βία.

Σε ανακοίνωσή της η Ντέμπι Χαμ υπεύθυνη του λυκείου Spring Valley διαβεβαίωσε ότι η διεύθυνση συνεργάζεται στο πλαίσιο των ερευνών και πρόσθεσε ότι το σχολείο «ανησυχεί βαθιά».

--------------

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Ομπάμα μετά τη βίαιη σύλληψη της μαθήτριας

«Οι διακρίσεις σε βάρος Αφροαμερικανών είναι γεγονός».

Τους επικεφαλής της αστυνομίας εξήρε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει αναζωπυρωθεί στη χώρα έπειτα από μια σειρά περιστατικών κατά τα οποία λευκοί αστυνομικοί αντιμετώπισαν με υπέρμετρη βία Αφροαμερικανούς.

«Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας εξ ονόματος του αμερικανικού λαού: ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Αυτή η χώρα είναι πιο ασφαλής χάρη στις προσπάθειές σας», δήλωσε.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής σε έναν νεοϋορκέζο αστυνομικό που σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας και ζήτησε οι αστυνομικές δυνάμεις να διαθέτουν επαρκή μέσα.

Από το καλοκαίρι του 2014 έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ πολλές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις έπειτα από περιστατικά στα οποία λευκοί αστυνομικοί έκαναν χρήση υπέρμετρης βίας εναντίον Αφροαμερικανών, γεγονότα που έχουν αναζωπυρώσει τη φυλετική ένταση και έχουν φέρει στο προσκήνιο την αστυνομική βία. Ο Ομπάμα είχε προκαλέσει την οργή κάποιων όταν άφησε να εννοηθεί ότι ο ρατσισμός είναι διαδεδομένο φαινόμενο σε πολλά αστυνομικά τμήματα.

Μιλώντας από το Σικάγο ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Αφροαμερικανών είναι γεγονός, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που αστυνομικοί είχαν σταματήσει και τον ίδιο για έλεγχο, «προτού αποκτήσει επίσημη συνοδεία».

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για εξαίρεση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Αφροαμερικανών και των Λατινοαμερικάνων είναι ένα πραγματικό και καταγεγραμμένο γεγονός. Όμως, συνέχισε ο Ομπάμα, πολύ συχνά και οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Ο αμερικανός πρόεδρος ελπίζει να καταφέρει να περάσει μια σημαντική μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης πριν το τέλος της δεύτερης θητείας του στα τέλη του 2016. Η υποστήριξη των επικεφαλής της αστυνομίας θα είναι ζωτικής σημασίας για αυτό.

Παράλληλα ο Ομπάμα εκτίμησε ότι ο περιορισμός της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ θα βοηθήσει τις δυνάμεις διατήρησης της τάξης, οι οποίες θα μπορέσουν να αποφεύγουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με πολίτες «οπλισμένους ως τα δόντια» όταν επεμβαίνουν για παράδειγμα σε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.