Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Capital Controls: Εξετάζεται η προεξόφληση δανείων χωρίς περιορισμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξετάσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Λόγω των capital controls σήμερα επιτρέπεται η εξόφληση ενός δανείου μόνο μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό αφού τα ενήμερα δάνεια χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως ενέχυρα προς τον Μηχανισμό Ρευστότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος και στο πλαίσιο χαλάρωσης των capital controls όταν ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το δάνειο του, το ποσό θα μεταφέρεται σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα συσταθεί με εγγύηση ρευστού, χωρίς να εμποδίζεται η τράπεζα να χρησιμοποιεί το δάνειο ως εγγύηση.

Από την επιβολή των capital controls και μετά αρκετοί δανειολήπτες που είχαν χρήματα στους λογαριασμούς τους επιδίωξαν να προχωρήσουν σε εξόφληση των δανείων τους κάνοντας μεταφορές μέσω e-banking.

Ωστόσο οι τράπεζες δεν δέχονταν να γίνει αποπληρωμή δανείου με χρήματα που υπήρχουν μέσα στο τραπεζικό σύστημα.

Το σύνολο σχεδόν των ενήμερων δανείων έχουν ενεχυριαστεί ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA.

Ετσι, αν κάποιος προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του με λεφτά που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες μπλοκαρισμένα, θα πρέπει το δάνειο να αφαιρεθεί από τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα αν κάποιος έχει ένα δάνειο 200.000 ευρώ σε μια τράπεζα και καταθέσεις σε άλλη τράπεζα και κάνει τη μεταφορά για να πληρώσει το δάνειό του δημιουργεί και πρόβλημα στην τράπεζα από την οποία φεύγει η κατάθεση, αν βέβαια αυτό γίνει σε μεγάλη κλίμακα.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.