Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Κρυμμένο προϊστορικό μνημείο εντοπίστηκε κοντά στο Στόουνχεντζ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 4.500 ετών.

Τα θαμμένα απομεινάρια ενός μεγάλου προϊστορικού μνημείου ανακαλύφθηκαν κοντά στο πασίγνωστο μνημείο του Στόουνχεντζ χάρη στη χρήση προηγμένων μεθόδων γεωφυσικής έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα το The Stonehenge Hidden Landscapes Project.

Χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους, όπως συσκευές ραδιοεντοπισμού, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως περίπου 90 πλαγιασμένους λίθους, θαμμένους σε βάθος περίπου ενός μέτρου κάτω από το χώμα, στην τοποθεσία Ντάρινγκτον Γουόλς που απέχει λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από το Στόουνχεντζ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Στην τοποθεσία αυτή οι αρχαιολόγοι είχαν ήδη εντοπίσει ότι υπήρχε μια προϊστορική κυκλική δομή διαμέτρου 500 μέτρων. Η περιφέρειά της φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι επρόκειτο απλώς για ένα ανάχωμα και μια τάφρο», εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Βίνσεντ Γκάφνι, ο ένας από τους δύο αρχαιολόγους που είναι επικεφαλής του «Σχεδίου Κρυμμένων Τοπίων του Στόουνχεντζ», ενός προγράμματος που εφαρμόζεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Ινστιτούτο Λούντβιχ Μπόλτσμαν της Βιένης. «Όμως κάτω από αυτό το ογκώδες μνημείο, υπάρχει ένα άλλο μνημείο», εξήγησε.

Αυτό το τελευταίο μνημείο, οι μεγαλύτεροι λίθοι του οποίου έχουν ύψος έως και 4,5 μέτρα, έχει ημικυκλική κάτοψη. Υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας περίπου 4.500 ετών, γεγονός που το καθιστά «σύγχρονο ή παλαιότερο» του Στόουνχεντζ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Project.

Ο αρχαιολόγος Βόλφγκανγκ Νοϊμπάουερ, ο έτερος επικεφαλής της ομάδας, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «καταπληκτική» και είπε ότι το μνημείο ενδέχεται να αποτελείτο από έως και 200 μεγάλιθους. «Αυτοί που λείπουν μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί το Στόουνχεντζ», πρόσθεσε ενώ εκείνοι που παρέμειναν στην τοποθεσία ίσως να έσπασαν όταν επιχειρήθηκε η μετακίνησή τους.

Η ανακάλυψη αυτή «αλλάζει τα δεδομένα» όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύαμε ως τώρα όλη την ιστορία της τοποθεσίας αυτής, συνέχισε ο Νοϊμπάουερ. Για παράδειγμα, οι ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ντάρινγκτον Γουόλς έδειξαν ότι στην περιοχή υπήρχε μια κοινότητα όπου ίσως να ζούσαν οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ. «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ζούσαν εκεί αλλά και ότι οι λίθοι που πιθανόν χρησιμοποίησαν προέρχονταν από εκεί. Θα χρειαστεί να κάνουμε ανασκαφές για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες ώστε να χρονολογήσουμε τα διάφορα μνημεία», εξήγησε.

Το Στόουνχεντζ (που σημαίνει «όρθιες πέτρες» στην αρχαία αγγλική γλώσσα) είναι ένα από τα σημαντικότερα μεγαλιθικά μνημεία του κόσμου. Υπολογίζεται ότι ανεγέρθη κάποια στιγμή μεταξύ 3.000-2.300 π.Χ. όμως ακόμη δεν έχει λυθεί το μυστήριο του πώς μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι μεγάλιθοι, καθώς και το πώς ευθυγραμμίστηκαν με την κίνηση του ήλιου. 











 

 Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.