Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ανασκαφές για ομαδικό τάφο αγνοούμενων στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διακόσιοι νεκροί Ελληνοκύπριοι είχαν περισυλλεγεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ανασκαφές για την ανεύρεση ομαδικού τάφου, με τα οστά δεκάδων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, θ’ αρχίσουν από σήμερα στα Κατεχόμενα, στη στρατιωτική ζώνη πίσω από τις τουρκοκυπριακές φυλακές.

Οι ανασκαφές θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, μετά από νέο μαρτυρικό υλικό, το οποίο βρέθηκε σε τουρκικό έγγραφο. Σύμφωνα με το έγγραφο σοροί 200 νεκρών Ελληνοκύπριων είχαν περισυλλεγεί από διάφορα πεδία μαχών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και είχαν μεταφερθεί με φορτηγά στο Λήδρα Πάλας μετά την κατάπαυση του πυρός.

Τα στοιχεία του τουρκικού εγγράφου, το οποίο κατατέθηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, έκαναν λόγο για 200 πτώματα, τα οποία δεν παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν πίσω, στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τουρκοκυπριακές κεντρικές φυλακές, όπου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο, αναφέρει το sigmalive.com. Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου θα γίνουν οι νέες έρευνες, αναζητούνται περίπου 45 αγνοούμενοι. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Αισιόδοξος ότι θα εντοπισθεί τελικά ο χώρος ταφής εμφανίζεται ο Ελληνοκύπριος αντιπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Νέστορας Νέστορος. Αυτή τη φορά, αναφέρει, η τουρκοκυπριακή πλευρά παραχώρησε άδεια για νέες έρευνες, καθώς προέκυψε νέα μαρτυρία. Τα στοιχεία δόθηκαν από έναν τουρκοκύπριο μάρτυρα και από έναν δεύτερο ανώνυμο μάρτυρα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, βάσει των επίσημων καταλόγων, από το σύνολο των 1.508 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί μόλις 454 και από τους 493 τουρκοκύπριους έχουν ταυτοποιηθεί 144.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.