Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου οι αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου 4092/2012, το Δ´ τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με τον εν λόγω νόμο τέθηκε ανώτατο χρηματικό όριο 6.000 ευρώ ανά άτομο για τις αποζημιώσεις που καταβάλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε επιτόκιο 6% και αναδρομική εφαρμογή του νόμου. Τα μέτρα είχαν ληφθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου που πληρώνει κυρίως σε περιπτώσεις τροχαίων που έγιναν από αγνώστους ή από ΙΧ που έκλεισε η ασφαλιστική τους εταιρεία.

Το Δ´ Τμήμα υπό την προεδρία της νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο περιορισμός είναι αντίθετος στην αρχή της αναλογικότητας και δεν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας καθώς σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται το ταμειακό όφελος του επικουρικού κεφαλαίου, του οποίου η βιωσιμότητα θα μπορούσε να διασφαλιστεί με ηπιότερα εναλλακτικά μέσα.

Αντιθέτως η μειοψηφία είχε την άποψη ότι ο νόμος είναι συνταγματικός γιατί το επικουρικό κεφάλαιο επιτελεί λειτουργία δημοσίου συμφέροντος και τυχόν παύση της λειτουργίας του θα οδηγούσε σε ολοσχερή στέρηση περιουσιακών δικαιωμάτων των θιγομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.