Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Σπάνιο βιολί Στραντιβάριους ξαναβρέθηκε μετά από 35 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το έγχορδο επιστράφηκε στις κόρες του ιδιοκτήτη ο οποίος πέθανε το 2012.

Τον Μάιο του 1980 κλάπηκε ένα σπάνιο βιολί Στραντιβάριους του 18ου αιώνα, το οποίο βρέθηκε 35 χρόνια αργότερα σε ένα ξενοδοχείο του Μανχάταν! Το συγκεκριμένο βιολί Ames, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε κατασκευαστεί το 1734 από τον περίφημο Ιταλό Αντόνιο Στραντιβάρι και ανήκε στον Αμερικανό βιολιστή πολωνικής καταγωγής Ρόμαν Τότενμπεργκ, ο οποίος πέθανε το 2012.

Το βιολί και δύο παλιά δοξάρια που ανήκαν στον Τότενμπεργκ κλάπηκαν τον Μάιο του 1980 μετά από ένα κονσέρτο που είχε δώσει ο βιολιστής στη Σχολή Μουσικής Λόνγκι του Κέμπριτζ, κοντά στη Βοστόνη.

Στις 26 Ιουνίου φέτος, το βιολί επανεμφανίστηκε σε ένα ξενοδοχείο του Μανχάταν όπου η πρώην σύζυγος ενός άλλου μουσικού, ο οποίος έχει επίσης πεθάνει, είχε ραντεβού με έναν ειδικό για να το εκτιμήσει. Ο ειδικός ωστόσο αναγνώρισε αμέσως το Στραντιβάριους του Τότενμπεργκ και ενημέρωσε την αστυνομία. Η γυναίκα εξήγησε ότι αγνοούσε ότι ήταν κλεμμένο και συμφώνησε να το επιστρέψει στις τρεις κληρονόμους του βιολιστή.

Ο Τότενμπεργκ γεννήθηκε στην Πολωνία και ήταν ένα παιδί-θαύμα όσον αφορά στη μουσική: έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 11 ετών με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1938 και πέθανε το 2012, σε ηλικία 101 ετών.

Η μία από τις κόρες του, η Νίνα Τότενμπεργκ που είναι δημοσιογράφος και καλύπτει το δικαστικό ρεπορτάζ εξήγησε ότι ο πατέρας της επηρεάστηκε βαθύτατα όταν έχασε το βιολί που τον συντρόφευε επί σκηνής επί 38 χρόνια. Όπως είπε, πίστευε πάντα ότι ένας άλλος βιολιστής το είχε κλέψει αλλά οι αρχές την εποχή εκείνη του δήλωσαν ότι δεν διέθεταν στοιχεία ώστε να διατάξουν έρευνα στο σπίτι του υπόπτου. Μετά τον θάνατο του άνδρα αυτού, το 2011, η πρώην σύζυγός του βρήκε το βιολί και προσπάθησε να το πουλήσει.

Από τα περίπου 1.000 μουσικά όργανα που κατασκεύασε ο Στραντιβάρι εκτιμάται ότι υπάρχουν στον κόσμο ακόμη περίπου 500 και πολλά από αυτά αξίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.