Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ο ρόλος του ειδικού ρευματολόγου στην καθημερινή κλινική πράξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εξειδίκευση και η μεγάλη πρόοδος στο χώρο της υγείας απαιτεί την συνεχή ενημέρωση του κοινού, με σκοπό την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, που μπορεί να προκύψουν στον καθένα μας.

Ο ειδικός ρευματολόγος ασχολείται με την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση περισσότερων από διακοσίων διαφορετικών τύπων αρθρίτιδας και μυοσκελετικών διαταραχών, που είναι οι πιο συχνές αιτίες ανικανότητας – αναπηρίας στην κοινωνία.

Το γνωστικό αντικείμενο της ρευματολογίας περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες κατηγορίες νοσημάτων:

1. Μεταβολικά νοσήματα των οστών, με κύριο εκπρόσωπο την οστεοπόρωση.

2. Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ο «λύκος» και άλλα πιο σπάνια νοσήματα.

3. Νοσήματα εκφύλισης των αρθρώσεων, λόγω ηλικίας, όπως η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων και των ισχίων, που, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από τον ειδικό ρευματολόγο, μπορεί να οδηγήσουν στο χειρουργείο ή την αναπηρία.

4. Τον εξωαρθρικό ρευματισμό που περιλαμβάνει επώδυνες καταστάσεις, όπως οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχεναλγία, τενοντίτιδες.

Πότε, λοιπόν, ένας άνθρωπος θα απευθυνθεί στον ειδικό ρευματολόγο;

Πρωταρχικά, για προληπτικούς λόγους, στις περιπτώσεις που υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια ή για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Στην συνέχεια, φυσικά, όταν κάποιος αισθανθεί πόνο, που είναι το κυριότερο σύμπτωμα και μπορεί να εντοπίζεται στα οστά, στις αρθρώσεις, στους μύες, στον αυχένα, στη μέση στη λεκάνη.

Τέλος, η δυσκαμψία στο σώμα και στις αρθρώσεις, καθώς και η αρθρίτιδα, δηλαδή, το πρήξιμο κάποιας άρθρωσης πρέπει άμεσα να μας οδηγήσουν στο ειδικό ρευματολόγο.

Το πελματογράφημα και ο υπέρηχος του μυοσκελετικού είναι κάποια σύγχρονα μηχανήματα, που χρησιμοποιεί, πλέον, ο ειδικός ρευματολόγος για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση των ρευματικών παθήσεων.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι και τα νέα φάρμακα, που βρίσκονται στη διάθεση του ειδικού ρευματολόγου, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν πραγματικά επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής και μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε για τους ασθενείς μας ποιότητα ζωής.

Βιολογικοί παράγοντες, αυτόλογη θεραπεία (προερχόμενη από τον ίδιο τον ασθενή – PRP), μεσοθεραπεία (ενέσιμο κολλαγόνο ), θεραπεία με βλαστοκύτταρα και άλλες θεραπείες εφαρμόζονται, πλέον, και στο νησί μας, κάνοντας τον τόπο μας πρωτοπόρο στο χώρο της ιατρικής επιστήμης.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το σώμα μας μιλάει, αρκεί να το ακούσουμε και να απευθυνθούμε στον ειδικό ρευματολόγο για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.


Πηγή: http://imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.