Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Οι κύριες μορφές αρθρίτιδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικοί τύποι.
Αν και η αρθρίτιδα αναφέρεται συχνά ως μία μόνο ασθένεια, στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά τις αρθρώσεις όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά.

Οι κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι οι:

Αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter)

Πιστεύεται ότι η νόσος αυτή οφείλεται στην αντίδραση προς ορισμένες λοιμώξεις του αναπαραγωγικού και πεπτικού συστήματος. Η αντιδραστική αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση κατάσταση. Πολλές φορές η λοίμωξη έχει ήδη θεραπευτεί πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα ή είναι σε ύφεση σε χρόνιες περιπτώσεις, καθιστώντας έτσι δύσκολο τον προσδιορισμό της αρχικής αιτίας.

Νεανική αρθρίτιδα

Είναι ένας γενικότερος όρος που αφορά οποιονδήποτε τύπο αρθρίτιδας επηρεάζει νέους κάτω των δεκαέξι ετών. Η αιτία της νεανικής αρθρίτιδας παραμένει άγνωστη, ενώ η πιο συχνή μορφή της νόσου σχετίζεται με πρησμένα δάκτυλα ποδιών, αστραγάλους, αγκώνες και ώμους, και φυσικά, συνοδεύεται με αρκετό πόνο.

Ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα)

Είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται συνήθως από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας - διογκωμένες αρθρώσεις που παρουσιάζουν ευαισθησία, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας.

Οστεοαρθρίτιδα

Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της σωματικής κινητικότητάς του τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα πόνο κατά το λύγισμα του γόνατος ή του μηρού ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική, αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων και χρόνια αναπηρία και είναι δυνατόν να συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις (ρευματοειδή οζίδια, αγγειίτιδα) ως αποτέλεσμα της προσβολής διαφόρων ιστών και οργάνων.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει κυρίως αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, την σπονδυλική στήλη αλλά και το δέρμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στις αρθρώσεις και να δημιουργήσει λεπιδώδεις πλάκες στο δέρμα ομοιάζοντες ελαφρώς με το έκζεμα με τη διαφορά ότι μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Είναι χρόνια νόσος της σπονδυλικής στήλης. Ανήκει στην ομάδα των αυτοάνοσων νοσημάτων στη ίδια ομάδα δηλαδή που ανήκει και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Προσβάλει τις αρθρώσεις, τους πρόσθιους επιμήκεις συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Είναι επίσης γνωστή και ως νόσος του Bechterew ή σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell.


Πηγή: http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.