Οι δανειστές θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις.
Η «εβδομάδα των παθών» περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, αφού η συζήτηση στις Βρυξέλλες εστιάζεται στην εξειδικευμένη ανάλυση των μέτρων, και στους τρόπους έμπρακτης απόδειξης αξιοπιστίας.
Το βασικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα και οι εταίροι φέρονται να ζητούν από τη κυβέρνηση να καταθέσει τα νομοσχέδια, αρχικά για το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων σύμφωνα με την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ και «πάγωμα» όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες στάθηκαν στην πλευρά της Ελλάδας, όλοι έθεσαν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλωστε ορισμένα από αυτά τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν την εμπλοκή υπουργών που δεν έδωσαν εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες.
Την απαίτηση αυτή των δανειστών για περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Associated Press. Οι δανειστές θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε.
Ο ίδιος που μιλά σε καθεστώς ανωνυμίας περιγράφει ότι η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά» και γι' αυτό απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).
Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν και πως συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα.
«Και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα "αξιοπιστίας" χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει. Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.