Η επιστήμη λύνει το μυστήριο.
Έχετε νιώσει ποτέ ότι το ταξίδι της επιστροφής σας στο σπίτι, μετά από διακοπές, είναι πιο σύντομο απ’ ό,τι αυτό που κάνατε για να φτάσετε στον προορισμό σας αρχικά;
Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι άνθρωποι δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά με την αντίληψη του χρόνου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα χρονικά διαστήματα και μπορούν να επηρεαστούν από άλλα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους.
Όλα αυτά, στη συνέχεια, οδηγούν σε ένα περίεργο «φαινόμενο ταξιδιού της επιστροφής », στο οποίο η διαδρομή μετάβασης μάς φαίνεται απείρως μεγαλύτερη από το ταξίδι επιστροφής -ακόμα κι αν είναι ακριβώς το ίδιο.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ερευνητές βρήκαν αποδείξεις για το φαινόμενο αυτό, τις οποίες μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ως εκείνο το συναίσθημα κατά τη διάρκεια των διακοπών… ότι τελειώνουν πολύ γρήγορα.
Όταν επισκέπτεται κανείς ένα άγνωστο μέρος και επιστρέφει απ' αυτό, το ταξίδι της επιστροφής μοιάζει να διαρκεί λιγότερο παρότι διανύει κανείς ακριβώς τις ίδιες αποστάσεις.
Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;
Ερευνητές στην Ιαπωνία προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, βάζοντας μερικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, όπου παρακολούθησαν μια 20λεπτη ταινία που έδειχνε έναν κάμεραμαν να περπατά σε μια πόλη.
Επίσης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν κάθε πότε πίστευαν ότι είχαν περάσει 3 λεπτά.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες είδαν δύο ταινίες, προτού τους ρωτήσουν ποια πίστευαν ότι διήρκεσε περισσότερο.
Η μία ομάδα παρακολούθησε ένα βίντεο από ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής -ένα βίντεο προς ένα μέρος της πόλης και ένα άλλο βίντεο με την επιστροφή- ενώ η άλλη ομάδα «έκανε» δύο one-way ταξίδια.
Ενώ μπορεί να ακούγεται απλό, η έρευνα εξέτασε το πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο τόσο καθώς περνάει και τι πιστεύουμε για το χρόνο, όταν έχει περάσει μια χρονική περίοδος.
Παρότι και οι δύο ομάδες κατάφεραν να προβλέψουν πώς περνούσε ο χρόνος κατά τη διάρκεια του πειράματος, όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν το χρόνο μετά, όσοι είχαν κάνει το «ταξίδι μετ’ επιστροφής» πίστευαν ότι το δεύτερο τμήμα του ήταν πιο σύντομο. Όσοι όμως είχαν «κάνει» τα δύο one-way ταξίδια δεν είχαν την ίδια αίσθηση.
Όμως για να ισχύσει ένα τέτοιο φαινόμενο θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι κάνει ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, ψυχολόγοι προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο «return trip effect» με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
- Μία εξήγηση είναι ότι στο αρχικό ταξίδι, οι ταξιδιώτες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο χρόνο που περνά, καθώς αγωνιούν για το πότε θα φτάσουν και κατά συνέπεια, κοιτάζουν συνεχώς το ρολόι ή το τηλέφωνό τους, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν ο χρόνος να περνά πολύ αργά.
- Άλλοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την εξοικείωση. Κατά τη διαδρομή προς έναν προορισμό αυτή είναι συνήθως άγνωστη, όμως στην επιστροφή αναγνωρίζει κανείς συγκεκριμένα σημεία, κάτι που προσδίδει την αίσθηση της πιο σύντομης διαδρομής.
- Άλλοι εκτιμούν, ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την επίδραση αυτή ακόμη κι όταν είναι σε άγνωστα μέρη.
Κατά πάσα πιθανότητα, το φαινόμενο αυτό είναι πιθανώς ένας συνδυασμός όλων αυτών (και άλλων) παραγόντων.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.