Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ποδηλατοδρομία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κορυφώνονται την Τρίτη οι εκδηλώσεις.
Με την ποδηλατοδρομία μνήμης, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) με αφετηρία το λιμάνι, άνοιξαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, ενόψει της επετείου της 19ης Μαΐου. Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση στα μνημεία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα. Η ποδηλατοδρομία, που διέσχισε τμήματα των κεντρικών οδών Τσιμισκή, Καρόλου Ντηλ και Ερμού, κατέληξε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των Ποντίων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ποδηλατοδρομία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ήταν η τέταρτη ποδηλατοδρομία μνήμης, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά από τις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει η ποντιακή νεολαία τις εκδηλώσεις. Στόχος μας ήταν να κινητοποιήσουμε και πολίτες που δεν είναι Πόντιοι, για να μην ξεχαστούν τα γεγονότα σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το περίπτερο που έχει στηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο θα λειτουργήσει μέχρι την Τρίτη, όπου -μεταξύ άλλων- μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια για τη γενοκτονία ενώ παρουσιάζεται ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό.

Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά θα κορυφωθούν την 19η Μαΐου, με την κεντρική εκδήλωση μνήμης- επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στο μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Μάλιστα, στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Αμερικανού πολιτικού, σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, ο οποίος αγωνίζεται για την αναγνώριση στις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Πίτερ Κουτουντζιάν, ενώ στις 8 θα ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Την ίδια ημέρα, στον χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει, όπως εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος, ένα μεγάλο πανό, πάνω στο οποίο οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα μπορούν να γράφουν τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη γενοκτονία αλλά και τις περιοχές όπου αυτοί ζούσαν.

Αύριο Δευτέρα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών θα διοργανώσει ολονυχτία, ενώ την ίδια ημέρα φαναράκια θα αφεθούν στον Θερμαϊκό Κόλπο, "για τις ψυχές που χάθηκαν" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.