Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο «Μεγάλος Θάνατος» στην ιστορία της Γης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οξίνιση των ωκεανών εξαφάνισε το 90% της θαλάσσιας ζωής.

Έχει ονομαστεί «Μεγάλος Θάνατος» (Great Dying) επειδή ήταν η μεγαλύτερη, μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης.

Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα ισχυρά, αποδεικτικά στοιχεία, ότι η οξίνιση των ωκεανών ήταν η χαριστική βολή που σκότωσε πάνω από το 90% της θαλάσσιας ζωής πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.

Σε έναν ανησυχητικό παραλληλισμό με αυτό που συμβαίνει στους ωκεανούς στις μέρες μας, οι ερευνητές βρήκαν «χημικές υπογραφές» σε αρχαία πετρώματα, που δείχνουν ότι οι ωκεανοί εκείνοι την εποχή έγιναν ξαφνικά πολύ όξινοι, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την επιβίωση για τη συντριπτική πλειοψηφία των πλασμάτων που ζούσαν στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δραματική οξίνιση των ωκεανών προς το τέλος της Πέρμιας περιόδου προκλήθηκε από τις συνεχείς εκρήξεις σούπερ-ηφαιστείων, οι οποίες οδήγησαν στην εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε ποσοστό συγκρίσιμο με τα επίπεδα CO2 που εκπέμπονται σήμερα, εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριότητων.

«Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτά τα στοιχεία, είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τη μαζική εξαφάνιση ειδών στο πλαίσιο της Πέρμιας περιόδου, είναι περίπου ο ίδιος με αυτόν που εκθέτουμε τους ωκεανούς στις μέρες μας» σχολίασε η καθηγήτρια Rachel Wood από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μιλώντας στο βρετανικό Independent.

«Ανακαλύψαμε, ότι πριν από 252 εκατ. χρόνια οι ωκεανοί βίωσαν μια δραματική οξίνιση και το γεγονός αυτό συνέπεσε με μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Τα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έπρεπε να μας ανησυχούν ως προς αυτό που συμβαίνει σήμερα» πρόσθεσε η ίδια.

Ο «Μέγαλος Θάνατος» σηματοδότησε το τέλος της Πέρμιας περιόδου και την έναρξη της Τριασικής. Ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών που συντελέστηκαν στην ιστορία της Γης, σκοτώνοντας το 93% με 97% όλων των ειδών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.