Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στον ήλιο... ήρεμα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά διαπίστωσε ότι -για άγνωστο λόγο- υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσο ηλιόλουστο είναι ένα μέρος και στον αριθμό των υπερκινητικών παιδιών που ζουν εκεί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Αρνς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Biological Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και άλλες εννέα χώρες. Διαπίστωσαν ότι ενώ υπάρχει σχέση μεταξύ ηλιοφάνειας και ΔΕΠΥ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αυτισμό και την μείζονα κατάθλιψη.

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο συχνές παιδικές διαταραχές, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στις αιτίες της. Έχουν πάντως εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες κινδύνου, όπως γενετικούς - κληρονομικούς, την πρόωρη γέννηση του παιδιού, το μικρό βάρος κατά τη γέννησή του, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη της, την έκθεση σε διάφορες τοξικές ουσίες στο περιβάλλον κ.α.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν παρορμητική και υπερκινητική συμπεριφορά και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους μπορεί να εμφανίζει σχετική καθυστέρηση. Το ποσοστό της ΔΕΠΥ εκτιμάται στο 5% έως 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, εμφανίζοντας όμως μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, για λόγους που δεν έχουν κατανοηθεί. Η νέα μελέτη φέρνει στο φως μια από τις πιθανές αιτίες: τον βαθμό της ηλιοφάνειας.

«Η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα, αλλά εγείρει πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση», σχολίασε ο υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού δρ Τζον Κρίσταλ, γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο ζήτημα. Ακόμα, τόνισε ότι η μελέτη αναδεικνύει μεν μια σχέση ανάμεσα στην ηλιοφάνεια και στη ΔΕΠΥ, χωρίς όμως να αποδεικνύει ότι όντως είναι ο πολύς ήλιος αυτός που προστατεύει τα παιδιά από την υπερκινητικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.