Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τρόποι για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχετε ακούσει πιθανώς αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου επηρεάζονται από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε. Έτσι, αν έχετε απορίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, να ξέρετε ότι μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνουν μια μεγάλη διαφορά. Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου:

Περιορίστε ή κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου και των νεφρών. Ακόμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Η οριστική διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία σας. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να το κόψετε ή ακόμη και για να το πάρετε απόφαση μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές πηγές (όπως δημητριακά ολικής άλεσης), φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, φάτε ελαφριά και περιορίστε το αλκοόλ. Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των νεφρών και του ήπατος, αυξάνεται με την κατάχρηση του αλκοόλ.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και να είναι σωματικά δραστήριοι

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των νεφρών. Η σωματική δραστηριότητα μετράει, πάρα πολύ. Για να ωφεληθείτε προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (μέτρια αερόβια δραστηριότητα) ή 75 λεπτά την εβδομάδα (έντονη αερόβια δραστηριότητα).

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη καρκίνου - και ένα από αυτά που μπορεί να προληφθούν. Δείτε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε τον ήλιο το μεσημέρι. Μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.

Μείνετε στη σκιά. Όταν είστε έξω, μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο είναι απαραίτητα.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Χρησιμοποιήστε το αντηλιακό (στο πρόσωπο) και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αποφύγετε τα solarium γιατί είναι εξίσου επιβλαβή, όπως και ο ήλιος.

Εμβολιαστείτε

Η πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει την προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά:

Ηπατίτιδα Β. Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β , συνιστάται για ενήλικες υψηλού κινδύνου, όπως οι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά όχι σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση, ανθρώπους με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, και τη δημόσια ασφάλεια των εργαζομένων που μπορεί να εκτεθούν σε μολυσμένο αίμα ή στα υγρά του σώματος.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Το εμβόλιο HPV είναι στη διάθεση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών ηλικίας 26 ετών ή νεότερων.

Αποφύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική πρόληψης του καρκίνου είναι να αποφεύγονται επικίνδυνες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις. Για παράδειγμα:

Ασφαλές σεξ. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, και χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό όταν κάνετε σεξ. Οι άνθρωποι που έχουν τον ιό HIV ή AIDS έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού , του ήπατος και των πνευμόνων. Ο ιός HPV πιο συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, του πέους, του φάρυγγα, του αιδοίου και του κόλπου.

Μην μοιράζεστε τις βελόνες. Ένας κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, δεν θα πρέπει ποτέ να μοιράζονται βελόνες γιατί μπορεί να οδηγήσει σε HIV, καθώς και ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδας C - η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Τακτική εξέταση

Η τακτική αυτοεξέταση για διάφορους τύπους καρκίνου (όπως ο καρκίνος του δέρματος, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού), μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.