Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Οι ατελείωτες υποχρεώσεις στην εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Βουνό» είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια πολίτες ως τις 31 Δεκεμβρίου ενώ το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να κλείσει εντός στόχων των προϋπολογισμό του 2014.

Την ίδια στιγμή, στο συρτάρι μπαίνει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για το 2015 να γίνει τους πρώτους δύο μήνες του έτους ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον νέο φόρο όχι σε 6 δόσεις, όπως ισχύει εφέτος, αλλά σε 10 δόσεις.

Όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν θα ισχύσει καθώς αντιδρά η τρόικα ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να την «πατήσουν» δεύτερη φορά υποσχόμενοι ελαφρύνσεις που δεν θα γίνουν. Έτσι θα εκδώσουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 (εισοδήματα 2014).

Αυτό θα συμβεί για να έχουν υπολογιστεί όλες οι εκπτώσεις και οι φοροαπαλλαγές και να μη χρειαστεί κάποιος να διαπιστώσει αρχικά φόρο ακινήτων π.χ. 2.000 ευρώ και στη συνέχεια να πληρώσει τον μισό φόρο ή και καθόλου αν πρόκειται για πολύτεκνο ή για άτομο με αναπηρία.

Το «ημερολόγιο»

Σύμφωνα με το «ημερολόγιο» της Εφορίας, ως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ. Όσοι δεν έχουν πληρώσει και τις προηγούμενες μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Ως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Όσοι δεν τα πληρώσουν ως 31 Δεκεμβρίου θα πληρώσουν με το νέο έτος πρόστιμο το ισόποσο των τελών.

Οι τράπεζες ωστόσο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αλλά και της διευκόλυνσης των πελατών τους δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ΙΧ και σε όσους κατέχουν πιστωτικές κάρτες να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις. Η διαδικασία είναι απλή και μπορούν ανάλογα με την τράπεζα και την προσφορά που κάνει να πληρωθούν τα τέλη σε 3 ως 8 άτοκες δόσεις.

Υψηλό πρόστιμο

Με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας η εφορία εξοφλείται αυτόματα. Ωστόσο, η παγίδα στην όλη διαδικασία είναι ότι αν κάποιος χάσει μία δόση από τις άτοκες θα επιβαρυνθεί για τη δόση αυτή με υψηλό επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει ως το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013). Όσοι ξεχάσουν και δεν υποβάλουν ενώ οφείλουν θα επιβαρυνθούν με πολύ υψηλό πρόστιμο 1.200 ευρώ.

Ως το τέλος του έτους θα πληρώσουν περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών τη 2η δόση από το σύνολο που έχουν επιλέξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη νέα ρύθμιση χρεών έχουν ενταχθεί περίπου 105.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου για συνολικά χρέη 1,050 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής 77.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση έχουν καταβάλει την 1η δόση συνολικού ποσού 35 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η τρόικα συνεχίζει να απαιτεί σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των χρεών. Όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για την πληρωμή των φόρων και των χρεών κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ερευνήσει κατά πόσο οι οφειλέτες είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις και να βελτιώσει τα κίνητρά τους για πρόωρη πληρωμή.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν και όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας του 2015 αλλά και να μην επιβαρυνθούν με τον εν λόγω τεκμήριο διαβίωσης όταν θα υποβάλουν δήλωση το 2016.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες προχωρούν σε αυτή την πράξη γιατί βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.

Είναι προφανές ότι αν το κράτος μείωνε τα τέλη κυκλοφορίας και περισσότερα θα εισέπραττε και οι πολίτες θα μπορούσα να συνεχίζουν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους που κάποτε τα είχαν πληρώσεις χρυσάφι και τώρα τα βλέπουν να «κάθονται» στα γκαράζ.

Δηλώσεις Ε9

Από την άλλη, πέντε ημέρες προθεσμία έχουν εκατομμύρια πολίτες που πρέπει να ως τις 19 Δεκεμβρίου να σπεύσουν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ώστε να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο τα προβλήματα και οι απορίες των πολιτών είναι πολλές και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει νέα παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων.

Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αφορά τα έτη 2011, 2012, 2013, ενώ ως τις 20 Δεκεμβρίου η ΓΓΔΕ θα κάνει 2η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ που αφορά της μειώσεις-απαλλαγές για άτομα που εμπίπτουν στα κριτήρια των εκπτώσεων. Για αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση που έχουν επέλθει εντός του 2014 το σύστημα θα ανοίξει με την ολοκλήρωση της 2η εκκαθάρισης.

Τέλος, επαγγελματίες που θέλουν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ του 2015 θα πρέπει ως το τέλος του έτους να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.