Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η κλιματική αλλαγή απειλεί... ένα νόστιμο μεζέ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το όξινο νερό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση των γαρίδων.

Ψητές, σαγανάκι, τηγανητές, βραστές, σε ριζότο, παέγια ή σκέτες, οι γαρίδες αποτελούν ένα εκλεκτό μεζέ, που σύμφωνα με μια νέα έρευνα κινδυνεύουν να… χάσουν τη μοναδική τους γεύση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θαλάσσιοι βιολόγοι βρήκαν ότι τα οστρακοειδή μπορεί να πάρουν μια ξινή γεύση, αν εκτραφούν σε ελαφρώς όξινο θαλασσινό νερό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι καθώς οι ωκεανοί του πλανήτη γίνονται ολοένα και πιο όξινοι –εξαιτίας της ανόδου των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα- πολλοί από τους αγαπημένους μας θαλασσινούς μεζέδες θα αλλάξουν γεύση και θα γίνουν λιγότερο δελεαστικοί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, προβλέπουν ότι μέσα στον επόμενο αιώνα, τα επίπεδα οξύτητας των ωκεανών της Γης μπορεί να πέσουν από pH8 στο pH7,5.

Πολλοί υποστηρίζουν, ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δυσκολέψει τις γαρίδες στη διαδικασία σχηματισμού του κελύφους και του σκελετού, που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, στην πρώτη έρευνα που εξέτασε το πώς η οξίνιση των ωκεανών θα μπορούσε να επιδράσει στη γεύση των θαλασσινών, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και του Πλύμουθ ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο ισχύει και πως η γεύση των οστρακοειδών μπορεί να γίνει πιο ξινή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Shellfish Research.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.