Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Πώς να φροντίσετε το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ίσως παρατηρήσατε πριν ακόμα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας είναι οι αλλαγές στο στήθος.

Μπορεί να έχει γίνει πιο απαλό, πιο ευαίσθητο ή μεγαλύτερο. Το γυναικείο στήθος επηρεάζεται από τις ορμόνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, πόσο μάλλον κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είτε λοιπόν είναι μικρό είτε μεγάλο, είναι γυναικείο προσόν και οφείλουμε να το προσέχουμε ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού.
Ποιες αλλαγές συμβαίνουν;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος ετοιμάζεται για τον θηλασμό και οι αλλαγές που θα συμβούν μπορεί να είναι ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες. Αυτές οι αλλαγές προκαλούνται από την απότομη αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης, όπως των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της προλακτίνης, της ορμόνης που προκαλεί την παραγωγή του γάλακτος.

Αίσθηση
Πόνος, μούδιασμα και ευαισθησία στις θηλές είναι συχνά τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης και προκαλούνται από την αύξηση της προγεστερόνης για να προετοιμάσει το στήθος για τον θηλασμό.

Μέγεθος
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια εγκυμοσύνη. Κάποιες λοιπόν μπορεί να παρατηρήσουν μια μεγάλη αύξηση στο μέγεθος του στήθους τους, ενώ άλλες μπορεί να μη έχουν καμία διαφορά.

Χρώμα
Το σκούρο δέρμα γύρω από τις θηλές σας μπορεί να γίνει ακόμα πιο σκούρο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε περισσότερες φλέβες στο στήθος σας επειδή αυξάνεται η παροχή αίματος και πάλι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον θηλασμό του μωρού σας.

Διαρροή
Περίπου 16 εβδομάδες από την έναρξη της εγκυμοσύνης σας το στήθος σας θα είναι σε θέση να παράγει γάλα και μπορεί να παρατηρήσετε κάποια διαρροή υγρού από τις θηλές σας. Αυτό είναι το πρωτόγαλα και είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα, ακριβώς για να ταΐσετε το μωράκι σας τις πρώτες μέρες της ζωής του.
Μετά την εγκυμοσύνη θα επανέλθει το στήθος στο κανονικό του μέγεθος;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες καθώς οι μαστοί τους διογκώνονται και αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μαία Sarah Ilfill λέει, «Θα επανέλθουν αλλά όχι ακριβώς στο πρό – εγκυμοσύνης σχήμα. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να δεχτούμε είναι ότι το σχήμα τους δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.» Μάλιστα κατά τη διάρκεια του θηλασμού το στήθος αλλάζει μέγεθος και σχήμα ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το πότε το μωρό σας θηλάζει και αν αδειάζουν οι μαστοί. Ο εμπειρογνώμονας στο θηλασμό Dr Brian Rinker λέει «Μόλις απογαλακτιστεί το μωρό σας, τα στήθη σας θα επιστρέψουν στο μέγεθος που πρόκειται να παραμείνουν εντός μιας ή δυο εβδομάδων.»

Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στο αρχικό τους μέγεθος και πολλές γυναίκες βρίσκουν τα στήθη τους μεγαλύτερα ή μικρότερα συγκριτικά με την περίοδο πριν μείνουν έγκυες.
Τι μπορώ να κάνω για να έχω όμορφο στήθος;

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το στήθος σας σε άριστη κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υποστήριξη
Φροντίστε να φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν μόλις κλείσετε τις πρώτες 6 – 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το διάστημα αυτό το στήθος σας θα έχει ήδη γίνει βαρύτερο. Αν λοιπόν δεν φοράτε το σωστό σουτιέν θα του ασκείται επιπλέον πίεση και δεν θα έχει την απαραίτητη στήριξη με αποτέλεσμα να «κρεμάσει».

Περιποίηση δέρματος
Το ξηρό δέρμα και οι φαγούρα στο στήθος είναι κοινό σύμπτωμα στις έγκυες γυναίκες, καθώς και ο πόνος στις θηλές. Η μαία Sarah Ilfill συμβουλεύει "Για να διατηρήσετε το δέρμα στην περιοχή του στήθους σε καλή κατάσταση είναι σημαντικό ότι ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, άφθονα φρούτα και πράσινα λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό. Υπάρχουν επίσης διάφορες καλλυντικές κρέμες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην πρόληψη της ξηρότητας και των ραγάδων ενώ ανακουφίζουν και τη φαγούρα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.»

Επιθέματα
Μόλις το στήθος σας ξεκινήσει την παραγωγή του πρωτογάλακτος σημαίνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον θηλασμό του μωρού. Το ποσό που παράγεται διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ικανότητά σας να θηλάσετε. Ωστόσο, για μερικές γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει ενοχλητική διαρροές στα ρούχα και ερεθισμένες θηλές. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα σέξι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιθέματα στήθους ώστε να απορροφήσουν λίγο τις διαρροές και να αποφύγετε τον πόνο.



Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.