Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τραγούδια που «ενέπνευσαν» δολοφονίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η μουσική έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα. Μερικοί θεωρούν ότι συγκεκριμένα είδη προωθούν τη βία ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ορισμένοι καλλιτέχνες είναι δαιμονισμένοι ή υμνητές του σατανά.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συγκεκριμένα τραγούδια έχουν δεχτεί τα πυρά καθώς πιστεύεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για δολοφονίες, επιθέσεις ρατσιστικής βίας και αυτοκτονίες.

Παρακάτω δείτε 10 τέτοιες περιπτώσεις από ομολογουμένως διαταραγμένα άτομα:

1. Νεαρός ισχυρίστηκε ότι το «Ronnie» των Metallica τον οδήγησε στο φόνο



Το 2002, ο 29χρονος Ronald Pituch από το Μέντφορτν του Όρεγκον των ΗΠΑ, φαινομενικά τα «έχασε» και σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο σπίτι τους, χτυπώντας την μέχρι θανάτου με ένα βαράκι πριν εξαφανιστεί με τη μοτοσικλέτα του. Κατά την άσκοπη οδήγηση του, ο Pituch εντόπισε ένα 11χρονο αγόρι που επέβαινε στο ποδήλατό του. Κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα του, τράβηξε το έκπληκτο αγόρι από το ποδήλατο και το μαχαίρωσε πετώντας το άψυχο κορμάκι του στην κοντινή λίμνη.

Ο Pituch συνελήφθη από την αστυνομία λίγο μετά τις δολοφονίες. Κατά τη διάρκεια της διετούς δίκης του, οι συνήγοροι υπεράσπισης του αναγνώρισαν ότι ο Ronald Pituch ήταν μανιοκαταθλιπτικός καθώς και παρανοϊκός σχιζοφρενής.

O Ronald Pituch



Ωστόσο, η μαρτυρία του ίδιου του Pituch ήταν εντελώς απροσδόκητη. Είπε στο δικαστήριο ότι πίστευε ότι ο διάβολος ήταν μέσα του και ότι το τραγούδι «Ronnie» των Metallica γράφτηκε για τον ίδιο.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν μεταξύ άλλων: «έχασα το δρόμο μου αυτή την αιματηρή ημέρα» και αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναχικού αγοριού που «ποτέ δεν χαμογελούσε». Το δικαστήριο δεν έλαβε σοβαρά αυτόν τον ισχυρισμό του Pituch και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 50 ετών.

2. Έφηβοι σκότωσαν αστυνομικό από τραγούδι του Tupac



Οι αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι όταν ένας ελεύθερος σκοπευτής αφαίρεσε τη ζωή ενός αξιωματικού συναδέλφου τους στο Μιλγουόκι, το 1994.

Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε όντας μέσα στο βαν της αστυνομίας, ενώ περιπολούσε σε περιοχή κοντά σε ένα άδειο οικόπεδο. Δύο 17χρονοι τον περίμεναν και ένας από αυτούς πυροβόλησε προς το φορτηγό.

Ο σκοπευτής είχε ήδη ένα τρομερό ιστορικό με το νόμο, καθώς και είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου. Όταν συνελήφθη και ανακρίθηκε σχετικά με τον πυροβολισμό, είπε στους αστυνομικούς ότι είχε εμπνευστεί από ένα τραγούδι του Tupac Shakur, που μιλούσε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.

3. Ο Charles Manson και τα «κρυφά» μηνύματα των Beatles



Έχει ειπωθεί ότι όταν ο Charles Manson δεν επικαλούνταν τις γραφές από το βιβλίο της Αποκάλυψης, ανέφερε στίχους από τα τραγούδια των Beatles.

Συχνά αναφερόταν στους Beatles σαν τους τέσσερις «αγγέλους» που περιγράφονται στο ένατο κεφάλαιο της Αποκάλυψης. Πιστεύεται επίσης ότι όταν οι Beatles κυκλοφόρησαν το White Album τους, ο Manson έγινε ακόμη πιο «τρελός» μαζί τους. Πίστευε ότι το Βρετανικό συγκρότημα είχε επικοινωνία με αυτόν μέσω των στίχων του τραγουδιού τους.

Ο Charles Manson



Ο διάσημος serial killer, ήταν πεπεισμένος ότι το τραγούδι «Helter Skelter» ήταν μια πρόβλεψη του επικείμενου πολέμου. Ερμήνευσε επίσης το «Blackbird» ως έναν μαύρο ύμνο στην εξουσία. Προειδοποίησε τους οπαδούς του, λέγοντάς τους ότι η ζωή τους θα γλιτώσει αν ταξίδευε σε μια καθορισμένη θέση στην Κοιλάδα του Θανάτου. Όταν ο πόλεμος δεν υλοποιήθηκε, ο Manson πίστευε ότι πρέπει να τον υποκινήσει, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν επανειλημμένα.

Έως τα μέσα του 1969, ο Manson είχε χάσει κάθε επαφή με τη λογική. Ήταν τότε που διέταξε τέσσερις από τους μαθητές του να δολοφονήσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα στο «10050 Cielo Drive» στο Λος Άντζελες και το ονόμασε ως έγκλημα μίσους. Η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, το αγέννητο παιδί της, και τέσσερις από τους φίλους της, στη συνέχεια, έχασαν τη ζωή τους στις 9 Αυγούστου του 1969.

4. Οι στίχοι ενός ραπ τραγουδιού «συσχετίζονται» με τη δολοφονία αθλητή



Ο James Edwards και δύο άλλοι έφηβοι φίλοι του, υποστήριξαν ότι η πλήξη ήταν η αιτία για την παράλογη δολοφονία του αθλητή Christopher Lane, το 2013. «Είχαμε βαρεθεί και δεν είχαμε τίποτα να κάνουμε, γι 'αυτό αποφασίσαμε να σκοτώσουμε κάποιον», είπε ο Edwards στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί ωστόσο, δεν ήταν πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν το κίνητρο για τη δολοφονία.

Ο προσωπικός λογαριασμός του νεαρού στο Twitter, περιείχε πολλά tweets που φαινόταν ως αναφορά σε επικείμενη δολοφονία. Κατά μια πρώτη ανάγνωση , αυτό έμοιαζε με απόδειξη ότι η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη, και όχι ότι ήταν πράξη της στιγμής.

Οι δράστες της δολοφονίας



Αργότερα έκανε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι τα tweets ήταν στην πραγματικότητα στίχοι ενός τραγουδιού του ράπερ από το Σικάγο, Chief Keef. Ο Keef έχει σχέση με συμμορίες, που λέγεται ότι τον ενέπνευσαν για τους βίαιους και ενοχλητικούς στίχους του σε πολλά από τα τραγούδια του. Η μουσική του Keef ανήκει στο είδος που είναι γνωστό ως drill music.

Οι καλλιτέχνες του είδους είναι σχετικά άγνωστοι και προωθούνται κυρίως μέσα από τις κοινωνικές πλατφόρμες. Η αστυνομία που ερεύνησε την υπόθεση δολοφονίας του Lane, πιστεύει ότι καλλιτέχνες όπως ο Keef που συνδέονται με γκάνγκστερ ευθύνονται για την αύξηση των στατιστικών δολοφονιών.

5. Οι Slipknot «πίσω» από φόνο σε σχολείο



Το 2008, ένας μασκοφόρος εισβολέας καταδιώκεται στους διαδρόμους της τεχνικής σχολής Νικ Diederichs στη Krugersdorp, στη Νότια Αφρική. Κρατά ένα σπαθί σαμουράι, και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 16χρονο μαθητή Jacques Pretorius. Ο εισβολέας μαχαίρωσε επίσης και τραυμάτισε έναν άλλο μαθητή και δύο κηπουρούς, πριν τελικά συλληφθεί.

Ο εισβολέας ήταν ένας άλλος μαθητής του σχολείου, ο 18χρονος Morne Harmse. Η μάσκα που φορούσε έμοιαζε με εκείνη του Joey Jordison, του ντράμερ του συγκροτήματος Slipknot.

O Jacques Pretorious



Ένας στενός φίλος του Harmse είπε στην αστυνομία και στους δημοσιογράφους ότι δεν τον αναγνώρισε την ημέρα της επίθεσης και ότι έμοιαζε σαν να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, αν και βέβαια δεν εντοπίστηκαν ίχνη παράνομων ουσιών κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο φίλος του είπε επίσης ότι ο Harmse συχνά μίλησε για δαιμονολογία και ότι είχε γίνει φανατικός θαυμαστής των Slipknot. Έφτιαχνε επίσης μάσκες που έμοιαζαν με εκείνες που φορούσαν τα μέλη της μπάντας, συμπεριλαμβανομένη και εκείνης που φορούσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Όταν η αστυνομία έψαξε το σπίτι του, βρήκαν την πεντάλφα στους τοίχους και βιβλία σχετικά με ξόρκια και μαύρη μαγεία.

6. Η τραγωδία στο Columbine και ο Marilyn Manson



Τον Ιούνιο του 2006, ο Marilyn Manson είχε προγραμματίσει μια live εμφάνιση στο Ντένβερ, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με ένα όχλο οργισμένων γονέων που τον κατηγόρησε για την τραγωδία στο Columbine, αν και είχαν περάσει 7 χρόνια από τις δολοφονίες στο σχελείο.

Ένα απίστευτο συναίσθημα μίσους ακολούθησε τον Manson από την ημέρα που ο Eric Harris και ο Dylan Klebold σκότωσαν 12 συμμαθητές τους, έναν από τους δασκάλους τους, πριν βάλουν τέλος και στην ίδια τους τη ζωή, στο γυμνάσιο του Κολοράντο.

Θεωρήθηκε ότι τα αγόρια ήταν οπαδοί της μουσικής του Manson και ότι οι στίχοι τους ενέπνευσαν στο να ενεργήσουν με βίαιες φαντασιώσεις. Οργανώσεις υπαινίσσονταν ότι η gothic rock μουσική που Manson υποκινεί τη βία και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συνδεθεί και με τις δολοφονίες στο Columbine.

Οι Eric Harris και Dylan Klebold



7. Μαχαίρωσε την οικογένειά του φωνάζοντας στίχους τραγουδιού του Emimen



Το 2009, ο Michael Miller επιτέθηκε στη γυναίκα και τα παιδιά του με ένα μαχαίρι. Η σύζυγος και η κόρη του πέθαναν ακαριαία από την απίστευτη αυτή δολοφονική μανία, ενώ ο τετράχρονος γιος του επέζησε από τις 11 μαχαιριές. Ο Miller είπε στην αστυνομία ότι μαχαίρωσε τον γιο του περισσότερες φορές, γιατί τον αγαπούσε περισσότερο!

Ο δράστης ομολόγησε επίσης ότι πίστευε ότι ένας δαίμονας είχε μπει στο σώμα της συζύγου του. Είπε ότι πριν επιτεθεί στη γυναίκα του, τις πρώτες πρωινές ώρες, άρχισε να φωνάζει τους στίχους ενός τραγουδιού του Eminem. Σύμφωνα με τον Miller, επικεντρώθηκε ειδικά στις λέξεις «Εδώ έρχεται ο Σατανάς, είμαι ο αντίχριστος, πρόκειται να σε σκοτώσω».

Στη συνέχεια μαχαίρωσε βάναυσα τη γυναίκα και τα παιδιά του, είπε μια προσευχή, και κάλεσε την αστυνομία.

Ο Michael Miller



8. O serial killer και οι AC/DC



Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1985, οι πολίτες της San Gabriel Valley, στην Καλιφόρνια είχαν αρκετό καιρό να κοιμηθούν και δεν ήταν εξαιτίας της ζέστης.

Εκεί έξω, κυκλοφορούσε ελεύθερος ένας κατά συρροή δολοφόνος που καταδίωκε τα θύματα του τη νύχτα, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από όπλα. Ο Richard Ramirez συχνά εισέβαλε στην είσοδο των σπιτιών ανυποψίαστων κατοίκων από συρόμενες πόρτες που είχαν μείνει μισάνοιχτες. Το τρομακτικό εγκληματικό «ξεφάντωμά» του περιελάμβανε τον σοδομισμό ενός 8χρονου αγοριού μετά το βιασμό της μητέρας του αγοριού και τον θανάσιμο πυροβολισμό του πατέρα του. Χτύπησε επίσης μια έφηβη με ένα σίδερο και έβγαλε τα μάτια από ένα από τα θύματά του.

Ο Ramirez είχε εμμονή με το συγκρότημα AC / DC, ιδιαίτερα ήταν παθιασμένος με το άλμπουμ τους, «Highway to Hell ενώ συνήθιζε να αφήνει τους στίχους από μερικά από τα τραγούδια της μπάντας στις σκηνές εγκλήματος.

Η ομοιότητα ορισμένων από τους στίχους του «Night Prowler» με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Ramirez έπεισε το κοινό ότι το τραγούδι ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης του.

Ο Richard Ramirez



9. Οι σκληροί στίχοι του χιπ χοπ «ενέπνευσαν» μαζική δολοφονία



Tο 2009, μια τραγωδία «χτύπησε» μια οικογένεια στο Farmville, της Βιρτζίνια, όταν η 16χρονη Emma Niederbrock, οι γονείς της, και η 18χρονη φίλη τους Melanie Wells δολοφονήθηκαν βάναυσα. Πίσω από τις δολοφονίες ήταν το αγόρι της Niederbrock, Richard McCroskey. Όταν McCroskey συνελήφθη, φήμες άρχισαν να οργιάζουν γύρω από το κίνητρο για τις δολοφονίες. Μία από τις φήμες υποστήριξε ότι η μουσική Horrorcore τον παρακίνησε να σκοτώσει αυτά τα τέσσερα θύματα

Το Horrorcore είναι ένα είδος μουσικής hip-hop που περιέχει γενικά βίαιους, και ενοχλητικούς στίχους. Μετά την αποτυχία να «απογειωθεί» στις αρχές της δεκαετίας του '90, η μουσική είχε βρει τρόπο να ανθίσει μέσω του διαδικτύου.

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο MySpace, όπου οι νέοι θαυμαστές μπορούσαν να ακούσουν τραγούδια του είδους. Ήταν σε αυτή την πλατφόρμα που ο McCroskey «συναντήθηκε» με την Niederbrock.

Ο Richard McCroskey



10. Το μακελειό, ο διαταραγμένος δράστης και οι Drowning Pool



Το 2011, η Αμερικανίδα βουλευτής Gabrielle Giffords έπεσε βαριά πληγωμένη κατά τη διάρκεια ενός καταιγισμού πυροβολισμών στο Tucson στην Αριζόνα του Τέξας, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι εννέα χρονών.

Ο Jared Loughner γρήγορα συνελήφθη μετά τη δολοφονία. Στην έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι ο Loughner ήταν οπαδός της μπάντας Drowning Pool, και το τραγούδι τους «Bodies» ήταν ένα από τα αγαπημένα του. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε πολλούς ανθρώπους, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να υποθέσουν ότι το τραγούδι μπορεί να τον ενέπνευσε για το μακελειό.

Ο Jared Loughner




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.