Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα απίθανα πράγματα που δε γνωρίζατε για το «Matrix»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το παρασκήνιο πίσω από τη δημιουργία του θρυλικού φιλμ.

Η ταινία-σταθμός της δεκαετίας των ‘90, το περίφημο «Matrix», επηρέασε ιδιαίτερα την ποπ κουλτούρα της εποχής, καθηλώνοντας τόσο τους νέους, όσο και τους παραδοσιακούς φαν της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο.

Πλήθος ειδικών εφέ, ορισμένα εκ των οποίων καινοτόμα, ένα «βαρύ» σενάριο με φιλοσοφικές προεκτάσεις και ηθοποιοί σε μεγάλα κέφια, ανέδειξαν το «Matrix» σε κορυφαία ταινία του είδους, χαρίζοντας του 4 Όσκαρ και φέρνοντας εισπράξεις άνω των 460 εκατ. δολαρίων!

Πόσα όμως γνωρίζετε για το παρασκήνιο πίσω από τη δημιουργία της ταινίας; Μπείτε στον κόσμο του «Matrix» με 10 λιγότερο γνωστές πληροφορίες για το φιλμ των αδελφών Wachowski…

Το άγνωστο παρελθόν των Wachowski



Οι δύο σεναριογράφοι της ταινίας Andy Wachowski και Lana Wachowski (αρχικά ονομάζονταν Larry, καθώς προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου), είχαν αρχικά συλλάβει την ιδέα του «Matrix»… σαν κόμικ! Βλέπετε, τα δύο αδέλφια πριν ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, έγραφαν κόμικς για λογαριασμό της Marvel.

Ο Μορφέας θα μπορούσε να είναι… ο Σον Κόνερι



Μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του έργου, ο εμβληματικός Μορφέας συνδέθηκε απόλυτα με τον ηθοποιό Λόρενς Φισμπερν. Ωστόσο, ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν ότι για το ρόλο είχαν προταθεί και οι γνωστοί ηθοποιοί Ράσελ Κρόου, Σάμιουελ Τζάκσον, αλλά και ο «πολύς» Σον Κόνερι.

Οι ηθοποιοί που αρνήθηκαν το ρόλο του Νίο



Πριν οι δημιουργοί του «Matrix» επιλέξουν για το ρόλο τον Κιάνου Ριβς, είχαν υποβάλει πρόταση τόσο στο Γουίλ Σμιθ, όσο και στο Νίκολας Κέτζι, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν! Κατόπιν και πριν τελικά απευθυνθούν στον Κιάνου Ριβς, είχαν σκεφτεί την πιθανότητα συνεργασίας με τους Τομ Κρουζ, Τζόνι Ντεπ, καθώς και… Λεονάρντο Ντι Κάπριο!

Η φωνή του πράκτορα Σμιθ



Ο Hugo Weaving, ο αυστραλοβρετανός ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ορκισμένο εχθρό του Νίο, πράκτορα Σμιθ, δεν χρειάστηκε να κοιτάξει μακριά για να εμπνευστεί της ιδιαίτερη χροιά της φωνής του: Εμπνεύστηκε την ιδιαίτερη φωνή του, από τους ίδιους τους Wachowski.

Οι ηθοποιοί έπρεπε να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους στη φιλοσοφία



Οι αδελφοί Wachowski υποχρέωσαν όλους τους πρωταγωνιστές, πριν την έναρξη των γυρισμάτων, να διαβάσουν το «Simulacra et Simulation» του Ζαν Μποντριγιάρ, το «Out of Control» του Κέβιν Κέλιν και την «Εισαγωγή στην Εξελικτική Ψυχολογία» των Ντυλαν Εβανς και Όσκαρ Ζαράτε.

Όλα αυτά προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το σύμπαν της ταινίας. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, ότι στην ταινία, ο Νίο κρύβει τα παράνομα ψηφιακά του αρχεία σε ένα αντίγραφο του σημαντικού έργου του Μποντριγιάρ.

Τα συμβολικά χρώματα της ταινίας



Κάθε σκηνή που λαμβάνει χώρα στον εικονικό χώρο του Matrix είναι σε πράσινη απόχρωση, όπως δηλαδή και οι κώδικες που τρέχουν στην οθόνη. Αντίθετα, οι σκηνοθέτες στις σκηνές στον πραγματικό κόσμο, έχουν δώσει μια μπλε απόχρωση. Στον κόσμο αυτό, η μοναδική περίπτωση που βλέπουμε πράσινο είναι στις οθόνες των υπολογιστών όταν τρέχει ο κώδικας!

Οι εξαντλητικές προπονήσεις των ηθοποιών



Οι αδελφοί Wachowski είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις ταινίες πολεμικών τεχνών του Χονκ Κονγκ. Έτσι, ήθελαν στις σκηνές μάχης να παίξουν οι πραγματικοί ηθοποιοί και όχι να αντικατασταθούν από ειδικούς stunt ηθοποιούς. Γι’ αυτό και τους υποχρέωσαν να προπονούνται κάθε μέρα, για 4 μήνες, ώστε να αντέξουν στις κινηματογραφικές μάχες.

Ο σχεδιασμός των γυαλιών ηλίου



Τα γυαλιά ηλίου που έγιναν σήμα-κατατεθέν των πρωταγωνιστών της ταινίας, σχεδιάστηκαν ειδικά για τον καθένα από την Blinde Design. Οι φανατικοί για να αποκτήσουν ένα γυαλί με τέτοιο σχεδιασμό, έπρεπε να περιμένουν μέχρι την κυκλοφορία των δύο σίκουελ (The Matrix Reloaded and The Matrix Revolutions).

Τρία (κορυφαία) λεπτά της ταινίας χρειάστηκαν 10 μέρες για να γυριστούν



Η κορυφαία ίσως σκηνή του «Matrix», τουλάχιστον για τους λάτρεις της δράσης, γυρίστηκε σε διάστημα 10 ημερών. Ο λόγος φυσικά για τον καταιγισμό πυροβολισμών στο λόμπι, όπου Νίο και Τρίνιτι θέρισαν ένα τσούρμο εχθρών με τα όπλα να παίρνουν φωτιά. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου γραφικά CGI. Όλες οι εκρήξεις και οι πυροβολισμοί ήταν εφέ που έλαβαν κανονικά χώρα!

Η σκηνή σήμα-κατατεθέν του «Matrix»



Όταν ακούτε για το «Matrix», ποια σκηνή σας έρχεται πρώτη στο νου; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι σχεδόν βέβαιη και είναι φυσικά το περίφημο πλάνο με το Νίο να αψηφά κάθε νόμο, λυγίζοντας σε σημείο ασύλληπτο τη μέση του προκειμένου να αποφύγει τις σφαίρες του πράκτορα οι οποίες περνούν γύρω του, ενώ η κάμερα κάνει γύρισμα 360 μοιρών!

Το ειδικό αυτό εφέ συνελήφθη και υλοποιήθηκε ειδικά για το «Matrix», με τη βοήθεια μιας εξέδρας στην οποία είχαν τοποθετηθεί 120 (!) ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και δύο κάμερες. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν, «ράφτηκαν» μαζί προκειμένου να συντεθεί το τελικό πλάνο, κυριολεκτικά καρέ-καρέ!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.