Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τα κράτη μπορούν πλέον να απαγορεύουν τις γεννήσεις στο σπίτι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
.
Ένα κράτος έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε μαίες να είναι παρούσες στις κατ’ οίκον γέννες και να τις αναγκάσει να εργάζονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Οι Ευρωπαίοι δικαστές εξέτασαν το ζήτημα αυτό έπειτα από την προσφυγή δύο γυναικών από την Τσεχία, οι οποίες ήταν αγανακτισμένες επειδή δεν μπόρεσαν να έχουν τη συνδρομή μιας μαίας στη διάρκεια του τοκετού στο σπίτι.

Μία από αυτές τελικά αποφάσισε να γεννήσει στο σπίτι της μόνη της, ενώ η δεύτερη έλαβε τη βοήθεια δύο μαιών οι οποίες παραβίασαν τον νόμο.

Οι δύο ενάγουσες ισχυρίστηκαν ότι η απαγόρευση αυτή βάσει της τσέχικης νομοθεσίας έπληξε την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Όμως οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο περιορισμός αυτός μπορεί να θεωρηθεί «νόμιμος», γιατί έχει στόχο να προστατεύσει τη ζωή του νεογέννητου μωρού και εμμέσως και της μητέρας.

Εξάλλου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για το θέμα, επεσήμανε το ΕΔΑΔ. Οι γέννες στο σπίτι επιτρέπονται υπό ορισμένες συνθήκες σε 16 χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Βρετανία. Σε άλλες 16 η νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ σε κάποιες, όπως η Κροατία και η Ουκρανία, οι γέννες στο σπίτι απαγορεύονται αυστηρά.

«Τα κράτη διαθέτουν ένα μεγάλο εύρος επιλογών για να ρυθμίσουν το θέμα», εκτίμησε το ΕΔΑΔ, κυρίως να αποφασίσουν αν σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν ένα σύστημα έκτακτης επέμβασης για τις γέννες στο σπίτι στην περίπτωση που παρουσιάζονται επιπλοκές.

Αντίθετα, το να επιβάλει το κράτος στις γυναίκες να γεννούν στα νοσοκομεία δεν σημαίνει ότι μπορεί να τις αναγκάζει να παραμένουν πολλές ημέρες εκεί αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, επεσήμανε το Δικαστήριο σε μια άλλη απόφασή του που αφορούσε και πάλι μια υπόθεση στην Τσεχία.

Μια μητέρα είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ αφού τον Οκτώβριο του 2007 εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο μαζί με το νεογέννητο μωρό της, αν και είχε αποφασίσει να επιστρέψει σπίτι της λίγες ώρες μετά τον τοκετό παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών.

Ένα δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι γιατροί, ανάγκασε τη γυναίκα και τον γιο της να επιστέψουν στο νοσοκομείο και να παραμείνουν εκεί δύο ημέρες παρόλο που και οι δύο ήταν καλά στην υγεία τους.

Το επεισόδιο αυτό αποτελεί «σοβαρή ανάμιξη στην οικογενειακή ζωή των εναγόντων», αποφάσισε το ΕΔΑΔ, καθώς δεν υπήρχε «άμεσος κίνδυνος» για την υγεία τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.