Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

“Λαθροϋλοτόμοι” για να... ζεσταθούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην παράνομη υλοτομία καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής της Ξάνθης προκειμένου να καλύψουν τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες θέρμανσης, αδυνατώντας να προμηθευτούν νομίμως ξύλα ή άλλη καύσιμη ύλη θέρμανσης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε δικαστικές περιπέτειες και να απειλούνται με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και ποινών.

Όπως εξηγεί ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μηλιός, “στην πλειοψηφία τους όσοι συλλαμβάνονται για λαθροϋλοτομία στην περιοχή προχωρούν σε αυτή την ενέργεια για την κάλυψη των οικογενειακών τους αναγκών, ενώ είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που κάποιοι το κάνουν ώστε στη συνέχεια να πουλήσουν τα ξύλα που κόβουν και να έχουν οικονομικό κέρδος”. Παρά το γεγονός πως η χειμερινή περίοδος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό, με το Δασαρχείο να υλοποιεί ελέγχους στο μέτρο των δυνατοτήτων του. “Τα φαινόμενα δεν σταματούν. Εμείς ελέγχουμε και επεμβαίνουμε. Ήδη έχουμε επέμβει σε αρκετές περιπτώσεις και έχουν βεβαιωθεί και τα αντίστοιχα πρόστιμα” τονίζει χαρακτηριστικά ο Δασάρχης.



Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων

Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο τα Δασαρχεία της περιοχής, ήτοι αυτό της Ξάνθης και αυτό της Σταυρούπολης, εξασφαλίζουν και διαθέτουν ποσότητες καυσόξυλων στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, που πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις, έναντι συμβολικού αντιτίμου το οποίο κυμαίνεται στα 12 με 13 ευρώ ανά κυβικό.

“Σε σχέση με πέρσι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ήδη η διάθεση έχει ξεκινήσει και όπως και το 2013 έτσι και τώρα μιλάμε για περίπου 7.000 με 8.000 χωρικά, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αντίστοιχες πιστώσεις” εξηγεί ο κ. Μηλιός, για να προσθέσει πως “σε κάθε οικογένεια αναλογούν 5 χωρικά”. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η προς διάθεση ποσότητα καυσόξυλων επισημαίνει πως “για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αυξηθεί και η ανάλογη πίστωση από το Υπουργείο προς το Δασαρχείο”.

Πέρσι από την εν λόγω δράση επωφελήθηκαν περί τις 1.500 οικογένειες στην περιοχή, ενώ για να λάβει κάποιος καυσόξυλα πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις όπως να είναι κάτοικο της ορεινής περιοχής, συνταξιούχος, μακροχρόνια άνεργος ή πολύτεκνος. Οι σχετικές αιτήσεις αξιολογούνται και μόλις εγκριθούν προχωρά η διάθεση των ξύλων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.