Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τελευταία στοιχεία και οι εκτιμήσεις από τον τύμβο της Αμφίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε τα σχετικά άρθρα με τα τελευταία στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον τύμβο της Αμφίπολης.

-----------------

Αμφίπολη: Τι δείχνει η τρίτη θύρα του τύμβου

Εντατικά δούλευαν όλο το Σαββατοκύριακο στην ανασκαφή της Αμφίπολης, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου. Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί από την ανασκαφική ομάδα, η είσοδος στον τρίτο θάλαμο θα γίνει μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτό το θύρωμα αποκαλύπτεται σιγά σιγά και όλοι ελπίζουν ότι από σήμερα, ή το αργότερο από αύριο, θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ύψος των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά από τον διαφραγματικό τοίχο κατέβηκε αρκετά. Στόχος ήταν να φτάσει στο μισό. Εκεί θα πρέπει να σταματήσει η αποχωμάτωση, γιατί προκειμένου να συνεχιστεί πρέπει να ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις στον επόμενο θάλαμο, ώστε να μοιραστούν τα φορτία και να μην έχουμε καταρρεύσεις. Εφόσον η δίοδος ελευθερωθεί αρκετά, θα ξεκινήσουν οι υποστυλώσεις στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα τα υλικά για τις σκαλωσιές και τα πατάρια, δηλαδή σωλήνες και μαδέρια.

Εν τω μεταξύ, έχει απελευθερωθεί από τα χώματα ολόκληρος ο πρώτος θάλαμος, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάγλυφα των σφιγγών. Το μαρμαροθετημένο δάπεδο που αποκαλύφθηκε έχει καλυφθεί με ειδικό υλικό για να μη φθείρεται από τα πατήματα των μελών του συνεργείου και από το χώμα που μεταφέρεται. Θα μείνει καλυμμένο μέχρι το τέλος της ανασκαφής, αφού προς το παρόν δεν έχει κάποιο μυστικό να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους –κάποιες φορές τα δάπεδα έχουν σκηνές από ψηφιδωτά, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τη ζωή του νεκρού.

Με την αποκάλυψη και βάθρου των Καρυάτιδων οι επιστήμονες δεν έμαθαν κάτι καινούργιο. Επιβεβαίωσαν τα όσα ήδη γνώριζαν, ότι για την κατασκευή του τάφου έχει χρησιμοποιηθεί εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο, όμως δεν εντόπισαν κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθούσε περαιτέρω στη χρονολόγηση, όπως ανάγλυφη αναπαράσταση ή κυμάτιο.

Το θύρωμα του τρίτου θαλάμου έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει. Είναι κι αυτό καμωμένο από εξαιρετικό υλικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι έχει κάποιο ανάγλυφο διακοσμητικό στοιχείο επάνω του. Χωρίς παραστάσεις φαίνεται πως είναι και οι επενδυμένοι με μάρμαρο τοίχοι του δεύτερου θαλάμου.

Όλοι ελπίζουν πως αν τις επόμενες ημέρες εξασφαλιστεί η σωστή υποστύλωση του τρίτου θαλάμου, του οποίου ο θόλος είναι «σε κατάσταση οριακής ισορροπίας» σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, θα ανιχνευθούν σύντομα τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου θαλάμου. Οι ανασκαφείς θα δουν τι έχει τελικά προς την πλευρά του τέταρτου θυρώματος, αν είναι σκάλα ή ράμπα.


Πηγή: http://www.enikos.gr



-----------------

Μενδώνη: Μνημείο του 4ου αιώνα ο τάφος της Αμφίπολης

«Το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της Αμφίπολης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ξέρουμε ποιος ή ποιοι είναι οι ένοικοι του τάφου της Αμφίπολης, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι απαντήσεις θα έχουμε, όταν τελειώσει η ανασκαφή. «Η ανασκαφική διαδικασία είναι αρκετά χρονοβορά και όσο πιο κοντά είναι κανείς στο τέλος τόσο πιο σύνθετα γίνονται τα πράγματα. Η ανασκαφέας έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε η κ. Μενδώνη, αναφέροντας, ωστόσο ότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα όριο το οποίο δεν θα αλλάξει είτε νωρίτερα είτε αργότερα.

Δείτε τα βίντεο από το Star:






Πηγή: http://www.enikos.gr

-----------------


Αποκαλύφθηκαν και τα βάθρα των Καρυάτιδων

Το συνολικό ύψος φτάνει τα 4,07 μέτρα.
Αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο τα βάθρα πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι Καρυάτιδες στον Τάφο της Αμφίπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες του xronometro.com , καθένα από τα μαρμάρινα βάθρα έχει ύψος 1,80 μέτρα, ενώ αυτά κάθε αυτά τα αγάλματα έχουν ύψος 2,27 μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Άρα το συνολικό ύψος των καρυάτιδων αγγίζει τα 4,07 μέτρα!

Αυτό που δεν βρήκαν, ωστόσο, οι αρχαιολόγοι είναι κάποια επιγραφή η οποία –όπως ήλπιζαν- θα ήταν γραμμένη πάνω στα βάθρα και θα έδινε κάποιο στοιχείο για τον ένοικο (ή τους ένοικους) του ταφικού μνημείου.

Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε πλήρως και το δάπεδο του δευτέρου θαλάμου το οποίο σε αντίθεση με το πρώτο που είχε το ψηφιδωτό δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο.

Πλέον οι εργασίες της ανασκαφικής ομάδας εστιάζονται στον αποκαθαρισμό από τα χώματα της θύρας που βρίσκεται κάτω από τις Καρυάτιδες, ώστε οι αρχαιολόγοι να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, στο τέλος του οποίου υπάρχει το τέταρτο θύρωμα. Το θύρωμα αυτό όπως έχει ανακοινωθεί είναι έκκεντρο σε σχέση με τα προηγούμενα και μικρότερο στο άνοιγμα, γεγονός που κάνει τη σημασία του ακόμα μεγαλύτερη. Με βάση πληροφορίες από την ανασκαφή, το θύρωμα αυτό είναι πιθανόν να έχει υπόγεια κατεύθυνση, δηλαδή ο επόμενος, τέταρτος χώρος, να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους τρεις του μνημείου.

Παράλληλα, η καθηγήτρια αρχαιολογίας και βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου Χρυσούλα Παλιαδέλη μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε πως ο τάφος της Αμφίπολης είναι «ένα σημαντικό μνημείο από μόνο του» και συμπλήρωσε πως: « μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ίσως γιατί δεν είναι έτοιμα να τα αξιοποιήσουν οι αρχαιολόγοι. Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία».

Η κ. Παλιαδέλη πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής» και συμπλήρωσε πως: «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».

Τέλος, και η εφημερίδα USA TODAY μπήκε στη λίστα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ που ασχολείται με τα ευρήματα της Αμφίπολης. Η αμερικάνικη εφημερίδα κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και εστιάζει στο πόσο έχουν επηρεασθεί οι Έλληνες από όσα ανακοινώνονται για τις ανασκαφές και δεν διστάζει να αναφέρει ότι πολλά από αυτά αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

Αναφέρεται σε όλους τους αρχαίους λαούς που πέρασαν ανα του αιώνες από την Αμφίπολη και τους παραλληλίζει με τις στρατιές δημοσιογράφων και πολιτικών που παρελαύνουν εκεί και περιγράφει τα κανάλια που έχουν στήσει αντίσκηνα στην περιοχή και το πόσο ψάχνουν για ένα πλάνο της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη.

Επίσης υπάρχει και αναφορά στον πόλεμο για το αν είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός ο τάφος και αποθεώνει την ομορφιά των Καρυάτιδων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


-----------------


«Ο Νέαρχος ή άλλος στρατηγός του Αλέξανδρου είναι θαμμένος στην Αμφίπολη»

Νέες εκτιμήσεις για τον «ένοικο» του τάφου από καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Όσο δεν… «μιλάει» ο τάφος της Αμφίπολης τόσο θα μιλούν γι' αυτόν γνωστοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος εκτιμά πως το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο ανήκει είτε στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο, είτε σε κάποιον από τους άλλους στρατηγούς του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο γνωστός ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν όταν ο διάσημος σκηνοθέτης γύρισε την ταινία «Αλέξανδρος» με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ και Αντζελίνα Τζολί. Στο παρελθόν, μάλιστα, έχει γράψει (το 1973) και βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο ήταν μια μελέτη πάνω στην προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη και το οποίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Αυτή τη φορά, ο Βρετανός ιστορικός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR για το «θαύμα της Αμφίπολης» και κλήθηκε να δώσει... απαντήσεις στο μέγα ερώτημα που απασχολεί ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ: ποιος είναι τελικά ο «ένοικος» του τάφου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αμφίπολη έχει ταφεί ένας στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ενδεχομένως ο Νέαρχος, φίλος του από τα παιδικά τους χρόνια και ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς του.

Στις δηλώσεις του ο Λέιν Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» όπου γίνεται αναφορά σε έναν άλλο φίλο του στρατηλάτη, τον Δημάρατο τον Κορίνθιο. Κι εκείνος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

«Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και τάφηκε στην γενέτειρά του την Αμφίπολη», τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.