Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Μία ένεση σώζει χιλιάδες καρδιές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόνο μία ένεση, η οποία θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες σε ασθενείς, μπορεί σύντομα να βοηθήσει όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς βελτιώνει τον παλμό της καρδιάς.

Η γονιδιακή αυτή θεραπεία αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και περιλαμβάνει την έγχυση μίας πρωτεΐνης στον καρδιακό μυ. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα χωρίς τη βοήθεια τεχνητής αντλίας.

Σε πειράματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Imperial College του Λονδίνου, οι επιστήμονες μετέφεραν μέσω ενός ακίνδυνου, τεχνητού ιού που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο γονίδια στον καρδιακό μυ, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης SERCA2a.

Η πρωτεΐνη αυτή βοηθάει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυός κι έτσι η καρδιά αρχίζει και πάλι να μεταφέρει αίμα χωρίς τεχνητή βοήθεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αν η μέθοδος αυτή αναπτυχθεί, θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να θεωρείται ακόμη και εναλλακτική λύση της μεταμόσχευσης.

Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε συγκεκριμένη μελέτη, ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για αποτελεσματική θεραπεία στο κοντινό μέλλον. «Η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργεί χαμηλή ποιότητα ζωής και σίγουρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.