Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η ανορεξία «τρέφεται» από την περηφάνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ικανοποίηση για την απώλεια βάρους μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία περηφανεύονται για τα κιλά που έχουν χάσει, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εστιάσει στα αρνητικά συναισθήματα, όπως η στεναχώρια ή ο θυμός, που μπορούν να επιδεινώσουν τη νευρική ανορεξία.

Τώρα, ερευνητές εκτιμούν ότι τα θετικά συναισθήματα μπορεί να παίζουν κι αυτά το ρόλο τους στην «τροφοδοσία» και ενίσχυση των διατροφικών διαταραχών.

Υποστηρίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα, όπως η περηφάνια και η απώλεια βάρους, μετατρέπονται σε ένα φαύλο κύκλο, εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι που είναι ήδη αδύνατοι, συνεχίζουν να χάνουν βάρος.

Ο ερευνητής Edward Selby μελέτησε τη συναισθηματική κατάσταση 118 γυναικών ηλικίας 18-58 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για νευρική ανορεξία για περίοδο άνω των δύο εβδομάδων.

Διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες υπέφεραν από αρνητικά συναισθήματα, όμως βίωναν και θετικά συναισθήματα και κυρίως ένα αίσθημα υπερηφάνειας, όταν κατάφερναν να διατηρήσουν ή να ξεπεράσουν τους στόχους τους ως προς την απώλεια βάρους.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychological Science και ανέφερε ότι οι γυναίκες που δυσκολεύονταν περισσότερο να καταλάβουν πώς να αναγνωρίζουν την επιρροή των θετικών συναισθημάτων επάνω τους, εμπλέκονταν πιο συχνά σε συμπεριφορές που σχετίζονταν με την ανορεξία.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονταν η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών, ο περιορισμός των θερμίδων, η υπερβολική άσκηση και ο συνεχής έλεγχος του βάρους.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για την ανακατεύθυνση των θετικών συναισθημάτων -που συνδέονται με το αδυνάτισμα ή άλλες δραστηριότητες όπως η έντονη άσκηση- έτσι ώστε να προσδιοριστεί πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σχέση με τις διατροφικές διαταραχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.