Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Τα πιο αλλόκοτα ερπετά του πλανήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ψυχρόαιμο ζωικό βασίλειο στα απολύτως παράξενά του!

Τα ερπετά συμπαρασύρουν συνήθως μεικτά συναισθήματα από τους ανθρώπους, αφού η όψη τους μόνο συνηθισμένη δεν είναι.

Αρχέτυπα του πανάρχαιου και σύμβολα του πρωτόγονου, τα πλάσματα που κατατάσσονται στην ομοταξία «ερπετά» προσφέρουν μια -χαλαρή- σύνδεση με την εποχή των δεινοσαύρων.

Ποικίλλοντας από το πανίσχυρο, το τρομακτικό και το επικίνδυνο μέχρι το φαντασμαγορικό και το γλυκό, τα ερπετά παραμένουν από τα τρανταχτά παραδείγματα της ζωικής προσαρμογής και ποικιλομορφίας.

Κι αν σε πολλά από δαύτα αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, τα παρακάτω 10 δεν μπορείς να τα προσπεράσεις χωρίς ιδιαίτερη μνεία…

Σαύρα Spider-Man



Η συγκεκριμένη σαύρα των βράχων της Αφρικής είναι από τα πλέον εντυπωσιακά ερπετά του πλανήτη. Σαν τα αρσενικά πουλιά που γίνονται πιο έντονα χρωματικά κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, το αρσενικό μέλος αναπτύσσει λαμπερούς χρωματισμούς κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν το αρσενικό προκληθεί από άλλο αρσενικό για εδαφικές διεκδικήσεις, με την επιθετικότητα να εγείρει φαντασμαγορικούς χρωματισμούς. Και βέβαια η αντίστιξη κόκκινου κεφαλιού και μπλε σώματος έχει κάνει το ζώο ηλεκτρονική διασημότητα, αφού παραμοιάζει με τον Spider-Man!

Gharial



Την ώρα που οι συνάδελφοί του κροκόδειλοι και αλιγάτορες χρησιμοποιούν την ωμή βία του στόματός τους για να τραφούν, το Gharial εφαρμόζει μια σαφώς πιο ραφινάτη προσέγγιση. Με το στενό και μυτερό του ρύγχος τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, παρά με τη μεγαλύτερη λεία που προτιμούν συνήθως οι άλλοι κροκόδειλοι. Ζει στην ινδική χερσόνησο και απειλείται πλέον με εξαφάνιση, καθώς το φυσικό του habitat έχει συρρικνωθεί στο μόλις 2% των εδαφών που συνήθιζε να ζει…

Έχιδνα-Ρινόκερος



Οι οχιές περιλαμβάνονται στους αποτελεσματικότερους θηρευτές του πλανήτη, αν και η συγκεκριμένη ξεχωρίζει τόσο για τα υπέροχα χρώματά της όσο και τα κέρατα που προεξέχουν από το κεφάλι της. Επιπλέον, η έχιδνα-ρινόκερος παραείναι παχουλή για φίδι, κάτι που συμβάλλει στην επιβλητική παρουσία της. Και βέβαια παραμένει θανάσιμα επικίνδυνη…

Βόας-λάστιχο



Η British Columbia του Καναδά δεν είναι από τα μέρη που θα περίμενε κανείς να συναντήσει έναν βόα, γι’ αυτό και αποτελεί έκπληξη που την προτιμά το συγκεκριμένο είδος φιδιού. Το εκπληκτικό με το κατά τα άλλα ψυχρόαιμο ερπετό είναι ότι διαθέτει την ικανότητα να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του, πράγμα ασυνήθιστο για την ομοταξία των ερπετών. Το φίδι ζει μέχρι και 70 χρόνια και αποκαλείται από τους ντόπιους «φίδι με δύο κεφάλια», καθώς η ιδιαίτερη ουρά του χρησιμοποιείται ως δόλωμα για αμυντικές λειτουργίες.

Amblyrhynchus cristatus



Τα θαλάσσια ιγκουάνα των Γκαλαπάγκος είναι μοναδικά στον κόσμο και έχουν έναν τρόπο ζωής που δεν συναντάται σε άλλα ερπετά. Σαν τους πιγκουίνους και τα θαλάσσια λιοντάρια, περνούν όλη τους τη ζωή στην παραλία και βουτούν στα νερά για να τραφούν. Ο Κάρολος Δαρβίνος, όταν τα συνάντησε στα ταξίδια του, ένιωσε τέτοιον αποτροπιασμό από τα ζώα αυτά που τα χαρακτήρισε στο σημειωματάριό του ως «δαίμονες του σκότους»…

Bipes biporus



Η Μεξικανική Σαύρα ή Σαύρα-Σκουλήκι είναι ουσιαστικά ούτε σαύρα ούτε φίδι, αλλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Αυτά τα παράξενα ερπετά που τρυπώνουν στο χώμα δεν έχουν συνήθως ούτε άκρα ούτε μάτια και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους υπογείως, κυνηγώντας σκουλήκια και έντομα. Η Bipes biporus είναι ακόμα πιο αλλόκοτη, αφού έχει μεν μπροστινά πόδια αλλά όχι και πίσω…

Χελώνα Mata-Mata



Την ώρα που οι περισσότερες χελώνες μοιάζουν ακίνδυνες και αβλαβείς, η συγκεκριμένη αποτελεί ηχηρή εξαίρεση. Η προϊστορική χελώνα του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής διαθέτει έναν εκπληκτικό λαιμό σαν φίδι, που της επιτρέπει να εκτείνεται για να συλλαμβάνει τη λεία της. Από τα σουβλερά της δόντια δεν γλιτώνουν ασπόνδυλα, ψάρια, ερπετά ακόμα και πουλιά του νερού! Ζώντας μάλιστα δίπλα στα πιράνχας, η Mata-Mata έχει ονομαστεί από τους βιολόγους ως η πιο αλλόκοτη χελώνα του κόσμου…

Αφρικανικό φίδι που τρέφεται με αυγά



Την ώρα που τα φίδια είναι διαβόητα για την αγριότητα και τα ακαριαία χτυπήματά τους, τα αφρικανικά που τρέφονται αποκλειστικά με αυγά αποτελούν ωστόσο εξαίρεση, καθώς ο τρόπος που τρέφονται είναι σαφώς πιο αργός και ιδιαίτερος. Τα συγκεκριμένα φίδια κάνουν επιδρομές σε φωλιές πουλιών και κατασπαράσσουν τα αυγά ολόκληρα! Υπάρχουν μάλιστα μόνο δύο είδη τέτοιων φιδιών, τα αφρικανικά και τα ινδικά, τα οποία μάλιστα έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Δεν έχουν δόντια και αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα ζωικής προσαρμογής, καθώς τα αυγά θρυμματίζονται λίγο πριν φτάσουν στο στομάχι τους, από μια σειρά από «δόντια» που διαθέτουν στη σπονδυλική τους στήλη…

Κινεζική χελώνα με μαλακό καβούκι



Την ώρα που το σκληρό κέλυφος περιλαμβάνεται στον ίδιο τον ορισμό της χελώνας, η κινεζική εκδοχή της διαθέτει καβούκι από δέρμα, το οποίο συνδυάζει με την όλη περίεργη εμφάνιση. Η διαδικασία της προσαρμογής έχει μάλιστα κάνει ακόμα πιο παράξενο το ερπετό, καθώς διαθέτει την ικανότητα να ουρεί από το στόμα! Η ιδιότητά της αυτή, να αποβάλει δηλαδή ουρία από το στόμα την ώρα που είναι βυθισμένη στο νερό, την έχει μετατρέψει σε αγαπημένη των βιολόγων, οι οποίοι έχουν βαλθεί να αποκρυπτογραφήσουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό…

Heloderma suspectum



Το Τέρας της Gila, όπως ήταν παλιότερα γνωστό, είναι από τα ελάχιστα σαυροειδή με δηλητηριώδες δάγκωμα, εκκρίνοντας μια φονική νευροτοξίνη από τα κοφτερά της δόντια. Κι αν σήμερα έχουν αναγνωριστεί αρκετές δηλητηριώδεις σαύρες, η πλειονότητα διαθέτει ήπιο δηλητήριο. Καμιά σχέση δηλαδή με το θανάσιμο δάγκωμα του Τέρατος της Gila…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.