Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

«Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το εμπάργκο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ΕΕ θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο και των γεγονότων στην Ουκρανία, δίνοντας προτεραιότητα στα «ευπαθή προϊόντα», εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, σε εκτενή ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της» για προϊόντα όπως τα αγγούρια και τις πιπεριές, ενώ «πρόσφατα είχε ήδη αποφασίσει να στηρίξει την αγορά στα ροδάκινα».

Συγκεκριμένα στοιχεία και ποσά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει προϋπολογισμό για ενδεχόμενες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 423 εκατομ. ευρώ.

Στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση ότι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει για τους εξαγωγείς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις βαλτικές χώρες, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στη ρωσική αγορά.

Συνολικά τα ρωσικά αντίμετρα αφορούν αγροτικά προϊόντα συνολικής αξίας 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη Ρωσία. Πάντως η εφημερίδα εκτιμά ότι «σε ένα πρώτο βήμα» θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε παραγωγούς και προμηθευτές ευπαθών προϊόντων, ενώ για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα η ΕΕ τηρεί ακόμη στάση αναμονής.

Η Frankfurter Allgemeine κάνει λόγο για «εξάρτηση» των ευρωπαίων παραγωγών από τη ρωσική αγορά στα ροδάκινα, όπου οι εισαγωγές από την ΕΕ αποτελούν το 78% του συνόλου των ρωσικών εισαγωγών. Σε ευπαθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μάλιστα το 93%, στα μήλα 62%, στα αχλάδια 26%. Πιο χαμηλά είναι τα μερίδια αγοράς των Ευρωπαίων στα τυριά (29%) και το βούτυρο (10%). Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τις εξελίξεις στις αγορές, ενώ συγκαλούν και έκτακτο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία για την ενδεχόμενη προσπάθεια τρίτων χωρών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να προωθήσουν δικά τους προϊόντα στη ρωσική αγορά, καλύπτοντας το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι.

Ως παραδείγματα αναφέρονται η Βραζιλία και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, «μέχρι στιγμής» δεν έχει εκφραστεί επίσημη διαμαρτυρία, αλλά η ΕΕ θα «καταστήσει σαφές» προς τις χώρες αυτές, ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «μη φιλική συμπεριφορά».

Κατά τα άλλα, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, η ΕΕ εξετάζει πιθανούς τρόπους αντίδρασης στα ρωσικά αντίμετρα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για πιθανή προσφυγή κατά της Μόσχας στα πλαίσια του ΠΟΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.