Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ταπεινώνονται επειδή έχασαν τα πάντα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φτώχεια και σεξουαλική παρενόχληση για τις γυναίκες πρόσφυγες.

Αντιμέτωπες με τη φτώχεια και τη σεξουαλική παρενόχληση βρίσκονται οι γυναίκες πρόσφυγες στη Συρία, που έχουν χάσει τους συντρόφους τους στις μάχες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΟΗΕ.

Ένα στα τέσσερα συριακά προσφυγικά νοικοκυριά στην Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία έχει επικεφαλής γυναίκα, πράγμα που σημαίνει πως περίπου 145.000 γυναίκες στις χώρες αυτές βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση, ανακοινώθηκε στη Γενεύη από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι γυναίκες αυτές έχασαν τους συζύγους τους στον πόλεμο και διέφυγαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη φτώχεια, απειλές για την ασφάλειά τους και διακρίσεις επειδή είναι χωρίς άνδρα, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ντροπή. Ταπεινώνονται επειδή έχασαν τα πάντα», δήλωσε. Μόνο μία στις πέντε από τις γυναίκες αυτές βρίσκει δουλειά με πληρωμή, σύμφωνα με την έκθεση της Αρμοστείας. Η μεγάλη πλειονότητα των μητέρων που έχουν γίνει πρόσφυγες και έχουν χάσει το σύντροφό τους, εξαρτάται πλήρως από την οικονομική βοήθεια του ΟΗΕ.

Τα παιδιά τους συχνά στέλνονται να δουλέψουν για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την εκπαίδευση που πρέπει. Η Αρμοστεία πραγματοποίησε εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις με 135 τέτοιες γυναίκες, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής. Πολλές από τις γυναίκες αυτές αισθάνονται ανασφαλείς στις χώρες που τις φιλοξενούν.

Είπαν πως οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνουν τις παρενοχλούν ή ζητούν σεξουαλικές χάρες. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

«Μια γυναίκα μόνη στην Αίγυπτο είναι λεία όλων των ανδρών», είπε η Ντιάλα, μια πρόσφυγας που ζει στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με την έκθεση. Τις γυναίκες αυτές απομονώνει η πίεση που δέχονται επειδή ανατρέφουν μόνες τους παιδιά σε μια ξένη γη χωρίς χρήματα ούτε υποστήριξη από την κοινότητα.

Ένα τρίτο των γυναικών που έδωσαν συνεντεύξεις είπαν πως ποτέ ή πολύ σπάνια βγαίνουν από το κατάλυμά τους, επειδή δεν έχουν κανέναν για να φροντίσει τα παιδιά τους ή επειδή αισθάνονται ανασφαλείς έξω. Ο Γκουτέρες κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να παράσχουν περισσότερα κεφάλαια ιδιαίτερα για τις οικογένειες όπου μοναδικός γονιός είναι η μητέρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει καταμετρήσει 2,9 εκατ. σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.