Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

«Η επιθυμία όλων είναι να "συλληφθεί'' ζωντανό το ζώο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει στην Κρήτη», δηλώνει ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Ο κροκόδειλος δεν μπορεί να επιβιώσει και να αναπαραχθεί στην Κρήτη. Άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες, επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης με αφορμή τον εντοπισμό κροκοδείλου σε φράγμα- υδροβιότοπο της περιοχής

Η επισήμανση στρέφεται προς τον ζωόφιλο «αλά καρτ» όπως τον χαρακτηρίζει ο οποίος εγκατέλειψε το ερπετό όταν το βαρέθηκε αλλά και σε όσους εκφράζουν φόβους για μετοίκηση του σαρκοβόρου αυτού είδους στα ποτάμια της Κρήτης.

Ο Γιώργης Μαρινάκης εκφράζει την έγνοια του για τη «σύλληψη» και επιστροφή του κροκοδείλου στο φυσικό του περιβάλλον, ενέργεια η οποία προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη με την άφιξη στην περιοχή ενός ειδικού ερπετολόγου.

«Η ουσία είναι ότι έχει περιφραχθεί ο χώρος» δηλώνει ο δήμαρχος και «την Πέμπτη θα τοποθετηθούν διάφορες παγίδες διότι η επιθυμία όλων είναι να συλληφθεί ζωντανό το ζώο, όχι να σκοτωθεί. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη αλλά μας ενδιαφέρει να μεταφερθεί ζωντανό».

Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία που προκλήθηκε αρχικά μετά την πληροφόρηση από ανθρώπους της πυροσβεστικής για την ύπαρξη του, δηλώνει ότι οι πυροσβέστες διαχειρίστηκαν το όλο θέμα με πολύ σύνεση και ότι σήμερα το ερπετό έχει ανιχνευθεί πλήρως. Ο κροκόδειλος βρίσκεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα με έκταση ακτογραμμής 12 χιλιόμετρα. Μόνο το ένα χιλιόμετρο είναι προσβάσιμο και τα υπόλοιπα με πολύ πυκνή βλάστηση. Η περιοχή προσειδιάζει, με περιοχές περί του Αμαζονίου. Η λίμνη μπορεί να είναι τεχνητή αλλά έχει αναδειχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο διαταράσσεται τώρα όπως φαίνεται, από την απερισκεψία ενός ανθρώπου ο οποίος άφησε τον κροκόδειλο

Ο κ. Μαρινάκης απέκλεισε την περίπτωση της εγκατάλειψης ή διαφυγής του ζώου από τσίρκο. Θεωρεί ότι εγκαταλείφθηκε από ιδιώτη ο οποίος ήταν «ζωόφιλος αλά καρτ», όπως είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στην περίπτωση των ζωόφιλων κυρίως με τα σκυλάκια που τελικά γεμίζουν την Ελλάδα αδέσποτα.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ», εκτιμά, «πρόκειται για στραγγαλισμό της φύσης: να προσπαθούμε να φέρουμε συνθήκες Αμαζονίου και Αυστραλίας στην Κρήτη. Αυτά είναι αστεία πράγματα δεν είναι θέμα οικολογίας να μεταφέρεις ένα ζώο σε αφιλόξενο περιβάλλον». «Πώς θα αναπτυχθεί αυτό το ζώο», διερωτάται, «πώς θα αναπαραχθεί και σε ποιες συνθήκες θα ζήσει; Διότι, όπως λένε οι ερπετολόγοι, δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την επώαση όσο και να προσιδιάζουν με τροπικό κλίμα. Δεν είναι σωστές οι συνθήκες. Γιατί άλλο τροπικό τοπίο και άλλο τροπικές συνθήκες». Ωστόσο, εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος που πέτυχε η εμφάνιση του κροκοδείλου στην πανέμορφη αυτή λίμνη και όχι το μεγαλόπνοο έργο της κατασκευής υβριδικού εργοστασίου κόστους 280 εκ ευρώ που έχει ήδη δρομοληγηθεί εκεί. «Το εργοστάσιο», δηλώνει «με το νερό του φράγματος θα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας του νομού. Θα υδρεύσουμε πόλεις, χωριά και θα αρδεύουμε εκτάσεις. Το εργοστάσιο θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας»

Σχετικά με τα ανέκδοτα και τις μαντινάδες που προκλήθηκαν από το απρόσμενο περιστατικό ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι η περιοχή άξιζε να διαφημιστεί για πολλούς λόγους όχι μόνο εξαιτίας του δράστη αυτής της ενέργειας. Απέκλεισε οριζοντίως και καθέτως την περίπτωση διαμονής του κροκόδειλου στη λίμνη ως τουριστική «ατραξιόν» λέγοντας ότι «δεν φιλοδοξούμε να έχουμε στο οικοσύστημα αυτό του νομού μας καμία αναπαραγωγή κροκοδείλων» και τονίζει τη σπουδαιότητα του πρωτοποριακού εργοστασίου με το «υψηλό επιστημονικό, οικονομικό, και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον» που θα γίνει σύντομα εκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.