Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τα αλκοολούχα ποτά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι να κάνετε για να μην διακινδυνεύσετε τη... σιλουέτα σας.

Καλοκαιράκι σε κάποιο μπαράκι δίπλα στη θάλασσα με φόντο το φεγγάρι και καλή παρέα! Ο κόσμος διασκεδάζει και όλοι κρατάνε ένα ποτό στο χέρι. Εσείς αναρωτιέστε: τι να πάρω για να μην «ξεφύγω»; Σκέφτεστε ό,τι έχετε ακούσει ή διαβάσει για το αλκοόλ και τα ποτά και η διάθεσή σας χαλάει. Μήπως όμως ανησυχείτε περισσότερο από όσο πρέπει; Ας δούμε μαζί κάποιους μύθους για το ποτό και ας βρούμε τρόπους για να περάσουμε καλά, χωρίς να διακινδυνεύσουμε … τη σιλουέτα μας:

Το ποτό παχαίνει: πραγματικά το αλκοόλ παχαίνει σχεδόν 2 φορές περισσότερο από τη ζάχαρη και ελάχιστα λιγότερο από το λίπος. Όμως πάντα υπάρχουν λύσεις. Αραιώνοντας το ποτό σας με σόδα, light αναψυκτικό ή νερό μπορείτε να το απολαύσετε για περισσότερο χρόνο, χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες. Ζητήστε ή βάλτε μπόλικο πάγο. Μην βιαστείτε να το πιείτε και αφήστε τον πάγο να σας προσφέρει δροσιά και να αραιώνει σιγά σιγά το ποτό σας.

Τα κοκτέιλ είναι «βόμβες»: όντως τα περισσότερα κοκτέιλ αποτελούνται από ποτό, χυμό, ζάχαρη και διάφορα άλλα συστατικά και συνήθως σερβίρονται σε μεγάλα ποτήρια. Έχουν όμως τόσες θερμίδες όσες νομίζετε; Η κλασική Μαργαρίτα, αλλά και η Caipirinha ή το Cuba Libre και το Daiquiri δεν έχουν πάνω από 150-170 Kcal, δηλαδή λίγες περισσότερες θερμίδες από … μια μεγάλη μπανάνα. Το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό το Mojito αποτελείται σχεδόν κατά 60% από τριμμένο πάγο και έχει κατά μέσο όρο 160 Kcal.

Πόσο να πιω; το αλκοόλ θέλει υπεύθυνη κατανάλωση. Η ήπια χρήση του έχει συνδεθεί με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Η ήπια κατανάλωση όμως σημαίνει ένα ή δυο ποτά όχι περισσότερα. Προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, γιατί μάλλον θα χάσουμε. Ενώ, δεν οδηγούμε όταν το καταναλώνουμε, γιατί είναι βέβαιο πως έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας από όσο πρέπει. Μέτρο και υπευθυνότητα λοιπόν.

Κι αν ξεφύγω; Όλοι ξέρουμε πως καλή παρέα και καλή μουσική εύκολα μπορούν να μας παρασύρουν σε … κέφι. Κέφι όμως σημαίνει χορός, κουβέντα, γέλιο και διάθεση, όχι «πίνω μέχρι τελικής πτώσης». Κανείς δεν περνά καλά όταν ξεφεύγει. Ο καθένας γνωρίζει το όριό του και το αλκοόλ δεν συγχωρεί. Αν παρά ταύτα δεν το ελέγξετε και … «γίνετε σταφίδα», θυμηθείτε πως η έκφραση δεν είναι τυχαία. Όντως η μέθη (το αλκοόλ) προκαλεί αφυδάτωση. Γι αυτό την επόμενη μέρα, φροντίστε να πιείτε άφθονα υγρά, δυνατό καφέ και αποφύγετε τον ήλιο, τη ζέστη και την έντονη άσκηση, που μπορούν να σας αφυδατώσουν επιπλέον.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.