Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η βία κυριαρχεί στις φυλακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερα είναι τα περιστατικά βίας που σημειώνονται στις φυλακές από εκείνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταγγέλλουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Είχαμε πριν από λίγες ημέρες περιστατικό στο κατάστημα κράτησης Δομοκού που κατέληξε σε φόνο.

Τη νύχτα δύο κρατούμενοι συνεπλάκησαν, ο ένας κάρφωσε τον άλλον με ένα κομμάτι γυαλί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Οι φύλακες δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν το περιστατικό. Αυτή η φυλακή προορίζεται για τύπου Γ, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ την εσωτερική της λειτουργία», τονίζει ο Σπ. Καρακίτσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Οι συμπλοκές ανάμεσα στους κρατούμενους, επισημαίνουν υπάλληλοι των φυλακών, συχνά έχουν να κάνουν με προσωπικές διαφορές. Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για «κλείσιμο» ανοιχτών υποθέσεων που σχετίζονται με εγκληματική δράση εκτός ή και εντός των φυλακών.

Εκτός από τα επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων, πρόβλημα αποτελεί η εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, η κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων, η χρήση κινητών τηλεφώνων κ.α. Ο Καρακίτσιος επισημαίνει σειρά ακόμα προβλημάτων, όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η υποστελέχωση κ.α.

Σύμφωνα με εργαζόμενους των φυλακών, τα περιστατικά βίας καταγράφονται ανάμεσα σε μέλη εθνοτικών ομάδων. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα είναι οι Αλβανοί, οι οποίοι –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ευθύνονται για αρκετά βίαια επεισόδια.

«Η βία είναι στοιχεία επιβολής στις σχέσεις των κρατουμένων, αυτή μπορεί να φτάσει από την απλή απειλή μέχρι και την ανθρωποκτονία. Η κατανομή της άτυπης εξουσίας γίνεται ανά εθνοτική ομάδα. Συνήθως υπάρχει ένα άτομο που έχει τον ρόλο του ηγέτη και γύρω του υπάρχει ένας πυρήνας 3-5 ατόμων που ελέγχουν, προκειμένου να διατηρείται ο έλεγχος ανάμεσα στους συμπατριώτες τους», σχολιάζει πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.