Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Tα πιο συμμετρικά αντικείμενα του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόλυτη ομοιομορφία.

Αν έχετε προσπαθήσει έστω και μία φορά να κόψετε τα μαλλιά σας μόνοι σας στο σπίτι, θα έχετε διαπιστώσει πόσο δύσκολο είναι να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές.

Με λίγα λόγια, να καταφέρετε το αποτέλεσμα να είναι συμμετρικό.

Τι είναι όμως η συμμετρία;

Σύμφωνα με τη Wikipedia, συμμετρία ονομάζεται η ιδιότητα μερικών γεωμετρικών σχημάτων στα οποία σε κάθε σημείο τους υπάρχει αντίστοιχο σημείο που ανήκει στο σχήμα, και το μέσο αυτού του ευθύγραμμου τμήματος να ανήκει σε ένα στοιχειώδες γεωμετρικό σχήμα: δηλαδή ένα σημείο, μια ευθεία, ή ένα επίπεδο.

Έχοντας ορίσει τη συμμετρία, ας δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο συμμετρικά αντικείμενα που υπάρχουν στον κόσμο, όπως παρουσιάστηκαν στον ιστότοπο nautil.us:

1. Gravity Probe B quartz gyroscope rotors



Το 2004 το Gravity Probe B (GP-B) εκτοξεύθηκε στο διάστημα με τον πύραυλο Delta II rocket, έχοντας ως αποστολή να ελέγξει τη θεωρία της γενικής σχετικότητας.

Ο δορυφόρος αυτός γήινης τροχιάς περιλάμβανε ένα σετ από γυροσκόπια, τα οποία μπορούσαν να μετρήσουν δύο από τα φαινόμενα που προβλέπει η θεωρία της γενικής σχετικότητας: την καμπυλότητα του χωροχρόνου (γεωδαιτικό φαινόμενο) και τη στρέβλωση του χωροχρόνου από μεγάλα αντικείμενα (βαρυτομαγνητισμός).

Για να καταφέρουν να κάνουν αυτές τις μετρήσεις, τα γυροσκόπια έπρεπε να είναι εξαιρετικής ακρίβειας.

Και το κλειδί για να κατασκευαστούν τόσο ακριβή γυροσκόπια, ήταν να δημιουργηθούν τέλεια συμμετρικοί ρότορες, απολύτως ισορροπημένοι και απόλυτα ομοιογενείς.

Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αυτά είναι τα πιο στρογγυλά αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που εργάστηκε επάνω σε αυτά, υποστηρίζει ότι μόνο οι αστέρες νετρονίων είναι πιο σφαιρικοί από αυτά.

2. Lie group E8



Οι μαθηματικοί είναι σε θέση να φαντάζονται απίστευτα συμμετρικά δομές. Το Lie group E8 είναι ένα σετ από 248 διαφορετικές μορφές συμμετρίας, που βρίσκουν εφαρμογή σε ένα θεωρητικό αντικείμενο 57 διαστάσεων.

Η θεωρία της δομής αυτής ξεκίνησε στα τέλη του 1800, όμως σχετικά πρόσφατα ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα φυσικό σύστημα που αναπαριστούσε το E8 στον πραγματικό κόσμο.

3. Ταζ Μαχάλ



Όποιος ταξιδέψει στην Ινδία και επισκεφθεί το Ταζ Μαχάλ, το μαυσωλείο που έχτισε ο αυτοκράτορας Shah Jahan για την αγαπημένη του σύζυγο Mahal, θα μπορέσει να θαυμάσει ένα αριστούργημα συμμετρίας.

Το Ταζ Μαχάλ θεωρείται παράδειγμα συμμετρίας στην αρχιτεκτονική.

4. Obsidian ear plugs



Το να κατασκευάσει κανείς κάτι απολύτως συμμετρικό με το χέρι, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο ακόμη και με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Για το λόγο αυτό, αυτά τα εντυπωσιακά συμμετρικά αρχαία κοσμήματα, έχουν αποτελέσει αφορμή για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες δε θα μπορούσαν να έχουν γίνει χωρίς σύγχρονα εργαλεία.

Οι αρχαιολόγοι βέβαια διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι τα εκπληκτικά αυτά κοσμήματα κατασκευάστηκαν από εξαιρετικά εξειδικευμένους τεχνίτες των Αζτέκων.

«Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο πώς κατάφεραν να τα κατασκευάσουν με τέτοια δεξιοτεχνία και ακρίβεια, αλλά και το ότι διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας σε αυτήν την κατάσταση» ανέφερε ο ανθρωπολόγος από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, John Millhauser.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.