Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Γιατί τα κοάλα «κολλάνε» στα δέντρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια εξήγηση δίνουν οι ειδικοί.

Αγαπημένος προορισμός των κοάλα είναι… τα δέντρα. Και σύμφωνα με τους ειδικούς ο λόγος για τον οποίο παραμένουν προσκολλημένα επάνω σε κορμούς και κλαδιά δέντρων δεν είναι άλλος από το να… ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Όπως αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Biology Letters τα κοάλα αγκαλιάζουν τα δέντρα γιατί αυτό τα βοηθά να δροσίζονται.

«Η γούνα που έχουν στην περιοχή της κοιλιάς τους είναι πολύ πιο λεπτή από αυτή στη ράχη τους. Έτσι τις ημέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, τα κοάλα προσπαθούν να έρθουν σε όσο πιο κοντινή επαφή με τον κορμό ή τα κλαδιά ενός δέντρου μπορούν για να δροσιστούν» ανέφερε στον Guardian Australia ο Dr Michael Kearney από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

«Προσπαθούν να χάσουν θερμότητα χωρίς να χάσουν υγρά και το να μεταφέρουν τη θερμότητα του σώματός τους στο δέντρο είναι μία τέτοια μέθοδος» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το χειμώνα τα κοάλα ανεβαίνουν πιο ψηλά στα δέντρα και πιο κοντά στα φύλλα, ενώ τους θερμούς μήνες κατεβαίνουν πιο κάτω.

Πιστεύεται ότι τα δέντρα παραμένουν δροσερά λόγω της ισχυρής θερμικής αδράνειας τους (που σημαίνει ότι ζεσταίνονται και να κρυώνουν πιο αργά από το περιβάλλον τους) και επειδή τραβούν προς τα επάνω στους κορμούς τους από τα υπόγεια ύδατα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.