Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

«Γενέθλια» για το Μουσείο της Ακρόπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσιάζει πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης γίνεται 5 ετών την Παρασκευή, 20 Ιουνίου και ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα. Την ημέρα των «γενεθλίων» του θα παρουσιαστούν οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης κοιτάζει στα μάτια τις αλλαγές, που γίνονται, βλέπει την αύξηση του τουρισμού και αυτό που θέλει να κάνει είναι, όχι μόνο να έχει πολλούς επισκέπτες, αλλά και επισκέπτες ευχαριστημένους. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη δημόσια άποψη για τα μουσεία, τα οποία δεν είναι χώροι που πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά είναι χώροι για όλους, δημόσια σπίτια, όπου πάει κανείς και αισθάνεται ότι είναι σπουδαίο προνόμιο να έχεις μια ιστορία η οποία προκύπτει από τα έργα που βλέπεις» είπε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής στη συνέντευξη Τύπου για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του μουσείου.

Οι επισκέπτες του μουσείου έφτασαν τους 1.161.555, από τον περσινό Ιούνιο έως το Μάιο, δηλαδή 125.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2012-13, ξεπερνώντας έτσι τα 6,5 εκατομμύρια στην πενταετία. Ειδικότερα για το 2014 η αύξηση των επισκεπτών φτάνει το 25% και μεταφράζεται σε 4.000 ημερησίως.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για ένα δίδυμο εποχών, της αρχαϊκής και της κλασσικής, να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά και συναισθηματικά να μπορέσει να εκτιμήσει την αισθητική των έργων αυτών και να ψάξει για να τα κατανοήσει. Να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε στο διεθνές κοινό την κλασική εποχή, δίχως τον κλασικισμό. Αυτός ο στόχος επετεύχθη με τον τρόπο έκθεσης, τη δημιουργία άνετου εσωτερικού χώρου, το φυσικό φωτισμό αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος αρχαίου χρώματος. Φιλοδοξία μας είναι η αρχαϊκή αίθουσα τα επόμενα χρόνια να μεταβληθεί σε μια αίθουσα των χρωμάτων των αγαλμάτων. Από την Παρασκευή θα αρχίσει να λειτουργεί στην αίθουσα του Παρθενώνα η νέα εγκατάσταση, όπου έχουμε τοποθετήσει τις οθόνες σχεδόν στο δάπεδο και έτσι δεν ενοχλούν αισθητικά και ταυτόχρονα μπορεί κανείς να κατανοήσει το δυτικό τμήμα της ζωοφόρου το οποίο παρουσιάζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του μουσείου και συμπλήρωσε: «το μουσείο είναι δημόσιο, αλλά είναι το δημόσιο που όλοι θέλουμε, καθώς λειτουργεί πέντε χρόνια χωρίς υποστήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δαπάνες του φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ τα οποία καλύπτονται από τα εισιτήρια, τις εκδηλώσεις και τα έσοδα από το πωλητήριο και το εστιατόριο».

Αναφερόμενος στις θεσμικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) μέσα στο 2014 και στη συνέχεια να προχωρήσει η στελέχωση με προσωπικό, καθώς και η προκήρυξη της θέσης του διευθυντή του μουσείου.

Μιλώντας για το πώς φιλοδοξεί να είναι το μουσείο στα 10ατα γενέθλιά του, ο πρόεδρος του μουσείου τόνισε: «Είναι ένα επίτευγμα ότι λειτούργησε καλά το μουσείο αυτά τα χρόνια, σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον και θα ευχόμουν να συνεχιστεί αυτό, πράγμα που δεν το θεωρώ εύκολο, είναι δύσκολο, είναι έργο καθημερινής επαγρύπνησης. Όσο δεν ωριμάζουν καταστάσεις και θεσμοί τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος, από την αλλαγή προσώπων να αλλάξει αυτό που δημιουργήθηκε. Δεν θεωρώ ότι έχουμε στην τσέπη ότι πετύχαμε έως σήμερα, είναι ένας συνεχής αγώνας και επειδή δεν μου αρέσουν πολύ τα οράματα, μου αρέσει η καθημερινότητα που είναι σκληρή, καλό θα είναι να κρατήσουμε σε υγιές επίπεδο αυτό το μουσείο, χωρίς φιλοδοξίες που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε».

Την ημέρα των γενεθλίων του μουσείου, οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους. Επίσης στις 9:30 μ.μ., το Μουσείο θα γιορτάσει στο προαύλιο με συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Leon of Athens. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αγαπημένα τραγούδια από τους δύο δίσκους που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα (‘Futrue’ και ‘Global’) αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη διεθνή δισκογραφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.